HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nedbalostní chování způsobí v Praze téměř 6 požárů týdně

27. května 2015 - (Ivana Svitáková) - Za posledních pět let (2010-2014) byla nedbalost dospělých příčinou celkem 1 479 požárů na území hl. m. Prahy. Požáry si vyžádaly 13 lidských životů, 335 zraněných a přímé škody byly vyčísleny na více jak 402 milionů korun.  

 
Následky požáry v domácnostiNásledky požáry v domácnosti
Počet všech požárů, které vzniknou na území hl. m. Prahy, se ročně pohybují kolem dvou tisíc. Až 40 %  ze všech požárů ročně vzniknou požáry, jejichž příčina je nedbalost dospělých.  A co je z hlediska vzniku požárů právě zmíněná nedbalost?
 
 
 
 
Nedbalostí chování při kouření, jako např. odhození nedopalku do koše, požáry vzniklé manipulací s otevřeným ohněm, zanedbáváním bezpečnostních předpisů, ale také nesprávnou obsluhou topidla, zakládáním ohňů, sváření i řezání.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Počet a následky požárů způsobených nedbalostí dospělých
v hl. m. Praze, v letech 2010 - 2014
 
rok
 
Počet požárů způsobených nedbalostí
 
Počet usmrcených
 
Počet zraněných
 
Přímé škody
(mil. Kč.)
2010
247
1
75
64,9
2011
272
5
70
20,5
2012
259
2
70
258,7
2013
261
2
54
26,0
2014
440
3
66
32,2
celkem
1479
13
335
402,3
 
 
Likvidace požáru bytové jednotkyLikvidace požáru bytové jednotky
Zákon o požární ochraně
(zákon č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů) mimo jiné také uvádí povinnosti fyzických osob na úseku požární ochrany. Např. fyzická osoba je povinna počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřeným ohněm či jiným zdrojem zapálení nebo také povinnost dodržovat podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností.
 
Každý se má chovat tak, aby nezpůsobil požár. Doma například nenechávejte zapálené svíčky bez dozoru, nedopalky cigaret důkladně uhaste, dodržujte návody a doporučení výrobců zařízení a spotřebičů.
Pro včasné upozornění na vznikající požár hasiči doporučují naistalovat si ve své domácnosti autonomní hlásič požáru, pokud ho ve vašem domě nebo bytě dosud nemáte.
 
Podle vyhlášky č. 23/2008 Sb. (o technických podmínkách požární ochrany staveb) ve znění pozdějších předpisů, musí být od 1. 7. 2008 domácnosti v nových objektech vybaveny autonomními hlásiči kouře.
 
Následky požáru v domácnostiNásledky požáru v domácnosti
Neméně důležité je nebýt lhostejný k tomu, pokud bydlíte například v bytovém domě, v jakém stavu jsou chodby ve vašem domě, které slouží i jako únikové cesty. Rozhodně musí zůstat volné, nesmí být zarovnané botníky, květináči ani třeba vyřazeným nábytkem. V případě, že by byla nutná evakuace, mohlo by to značně zkomplikovat samotný únik obyvatel domu. A v neposlední řadě zarovnané chodby ztěžují hasičům i jejich zásah na záchranu obyvatel domu i samotného majetku.
 
Lidský faktor, nedbalostní chování, způsobuje ročně v Praze nezanedbatelný počet požárů. A zatím stačí být jen pozorný, zodpovědný a předvídat.
Hlavně domácnosti jsou plné hořlavých materiálů, používáme velké množství nejrůznějších spotřebičů a proto naše opatrnost týkající se požární prevence je více než důležitá. Kouř a plameny se šíří velmi rychle. Přijít o život, zdraví a majetek kvůli požáru je zbytečné, zvlášť proto, že se vzniku požáru dá velmi účinně předcházet. A přece jen, když požár vznikne, můžeme svým chováním a připraveností jeho následky snížit.
 
 
kpt. Ing. Ivana Svitáková
odbor prevence, HZS hl. m. Prahy
 
Data: Statistické ročenky HZS hl. m. Prahy
foto: archiv HZS hl. m. Prahy

vytisknout  e-mailem