HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na věž Bolt Tower vyběhnou ve středu nejtvrdší hasiči ze Slovenska i z Polska

            Sedm desítek špičkových tvrdých hasičů z ČR, Slovenska a Polska se přihlásilo do letošního adrenalinového TFA Ostravská věž (TFA=Nejtvrdší hasič přežije), které připadlo na prvomájovou středu (tedy 1.5.2019). V krásné Dolní oblasti Vítkovic se vedle nich předvede i pětice odvážných žen v tomto vysilujícím závodě.

            Právě toto „téefáčko“ (TFA=Toughest Firefighter Alive) je považováno za nejtěžší závod tohoto druhu v rámci celé Evropy. Paralelní start dvou závodníků v kompletním zásahovém vybavení, včetně těžké tlakové láhve a přilby, začíná pod vysokými pecemi v 10:00 hodin.

            O hodinu dříve (9:00 hodin) bude slavnostní zahájení závodu. Během celého dne organizátoři nabídnou bohatý doprovodný program pro děti i dospělé, a to za účasti složek IZS. V Dolní oblasti Vítkovic bude mj. Den otevřených dveří:

https://www.facebook.com/events/2102855276435270

            Cíl trati náročné adrenalinové soutěže TFA Ostravská věž (muži profesionální hasiči ve 3 věkových kategoriích, dobrovolní hasiči v jedné kategorii, ženy mají trochu „lehčí“ verzi trati) je každoročně na vrcholu vysoké pece, nazvané podle známého jamajského sprintera Bolt Tower.

            Trať je postavena paralelně pro současný postup dvou soutěžících a je rozdělena na tyto čtyři úseky, mezi nimiž jsou jen krátké přestávky:

Úsek číslo 1

a) Disciplína „Běh s požárními hadicemi“  - rozvinutí dvou hadicových vedení s proudnicemi na určenou vzdálenost. Hadice jsou předem připraveny, složeny do harmonik ve vymezeném prostoru, každé vedení je tvořeno čtyřmi spojenými hadicemi B 75 mm a proudnicí B,

b) Disciplína „Sbalení dvou hadic B“ - smotání dvou hadic B 75 a jejich vložení do boxu.

Úsek číslo 2

a) Disciplína „Hammer box“ - 100 úderů palicí v hammer boxu (50 nahoru, 50 dolů),

b) Disciplína „Tunel“ - pronesení 20 kg závaží překážkou se sníženým profilem (tunelem) oběma směry,

c) Disciplína „Figurína“ - uchopení figuríny zezadu, tzv. Rautekův úchop, a její přemístění na vzdálenost přibližně 70 metrů,

d) Disciplína „Bariéra“ - překonání bariéry, seskok a doběh do cíle.

Úsek číslo 3

a) Disciplína „Žebříky“ - přenesení a postavení 4 ks nastavovacích žebříků k podestě, vytažení břemene (2x gumová hadice B) na plošinu pomocí lana a sestup na zem,

b) Disciplína „Monitor“  - spojení proudnice s monitorem.

Úsek číslo 4 - Soutěžící od startu úseku běží do věže vysoké pece Bolt Tower.

vytisknout  e-mailem