Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Motorové pily v rukou hasičů v roce 2022

Začátek nového roku je vždy příležitostí ohlédnout se za rokem uplynulým. Jak už to u hasičů bývá, někdy je dobré podívat se na něj i z hlediska statistiky. 

Stejně jako v uplynulých letech se nám díky pochopení a dobré spolupráci s plk. Ing. Pavlem Lukešem z Generálního ředitelství HZS ČR podařilo dát dohromady statistiku použití motorových pil u zásahů jednotek požární ochrany v roce 2022.

Do naší statistiky patří i tzv. „neemergentní“ zásahy, při kterých byly použity motorové pily a následně byly vykázány ve Zprávě o činnosti jednotky. Jde o poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací, které jsou zpravidla předem ohlášeny, dohodnuty a realizovány. Nejde zde tedy o nebezpečí z prodlení, jednotka provádí tyto činnosti, aby vzniku potenciálního ohrožení předešla. Vždy se však jedná o činnosti související se základními úkoly jednotek požární ochrany. Tyto činnosti jsou:

  1. předem dojednány služebním funkcionářem nebo zřizovatelem jednotky požární ochrany,
  2. ohlášeny nebo dojednány operačním a informačním střediskem HZS kraje jako služba jednotky Hasičského záchranného sboru kraje, případně jiné jednotky požární ochrany, některému subjektu, např. Policii České republiky nebo obci, na jeho žádost.

Přestože nám graf použití řetězových i rozbrušovacích (kotoučových) pil ukazuje mírný pokles, stále jsou to při řešení mimořádných událostí jednotkami požární ochrany nepostradatelní pomocníci, kteří ulehčují hasičům zásah a zkracují délku jeho trvání.


Zdeněk Ondráček

vytisknout  e-mailem