HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Když jde o život, přeparkovat nestihnete, připomněli hasiči lidem ve Frýdlantu

Tři metry. Tolik místa je potřeba k tomu, aby se hasičské vozy při průjezdu úzkými ulicemi, zejména na sídlištích, bez problému dostaly na místo zásahu. Zástupci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje se v úterý 11. října ve Frýdlantu zapojili do osvěty v rámci celonárodního projektu 3 metry k životu – Když jde o život, přeparkovat nestihnete. Jeho cílem je apelovat na veřejnost, aby lidé neparkovali u obytných domů na místech určených pro nástup požární techniky. 

Projekt 3 metry k životu v ulicích Frýdlantu řidičům připomněl, jak parkovat ohleduplně ke složkám IZSProjekt 3 metry k životu v ulicích Frýdlantu řidičům připomněl, jak parkovat ohleduplně ke složkám IZSPreventivní kampaň informující o zákonné povinnosti řidiče při parkování, kdy musí ponechat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně tři metry pro každý směr jízdy, se ve Frýdlantu zaměřila na sídliště. Jmenovitě se jednalo o ulice Březová, Družstevní, Lesní a Sídlištní. Sledovalo se, jak v daných místech řidiči parkují – zda nechávají dostatečný prostor pro průjezd velké hasičské techniky. Když míří hasiči k zásahu, neprůjezdnost komunikace kvůli nemístně zaparkovaným vozům většinou znamená prodloužení doby dojezdu, tím pádem ztrátu drahocenného času, který může být rozhodující pro záchranu lidských životů a majetku.

Desítka nevhodně zaparkovaných aut

Vyjít do ulic a připomínat řidičům aut parkujících v blízkosti panelových domů v rámci projektu 3 metry k životu iniciovala Městská policie ve Frýdlantu. Ta ke spolupráci vyzvala jak Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, tak i jednotku Sboru dobrovolných hasičů ve Frýdlantu, která poskytla pro účely konání akce výškovou techniku. Profesionální hasiči zase cisternovou automobilovou stříkačku. Hasiči s touto technikou projížděli ulicemi a za stěrače nemístně zaparkovaných aut dávali letáky upozorňující na zmiňovanou problematiku. Samotní majitelé nevhodně zaparkovaných vozidel, kterých napočítali celkem deset, byli probíhající akcí překvapení. Při interakci se zástupci složek IZS si vyslechli smysl pořádané akce a s přeparkováním svých vozidel neváhali.

Věříme, že touto kampaní pomůžeme i obyvatelům dalších měst k uvědomění si, že ohleduplné parkování může usnadnit pohyb vozidel všech složek IZS v sídelní zástavbě, a lze tak – v případě zásahu – předejít zbytečným časovým prodlevám.

 které na neohleduplné parkování upozorňují Letáčky, které na neohleduplné parkování upozorňují

Osvěta v rámci projektu 3 metry k životuOsvěta v rámci projektu 3 metry k životu

Autor: por. Mgr. Jaroslava Benešová

vytisknout  e-mailem