HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

HZS LK, Liberecký kraj, občané, efektivní pomoc pro JMK

HZS LK vyslal na území Jihomoravského kraje členy kynologické záchranné skupiny a statika. O další ústředně koordinované pomoci bude rozhodnuto během dne. Informace budeme průběžně aktualizovat. 

Osobní a věcnou pomoc je nutné komunikovat s KOPIS HZS LK. Veškerou materiální humanitární pomoc je možné soustředit na stanicích HZS LK. Její následný transport do míst zasažených tornádem HZS LK organizuje svými prostředky.

Soukromé osoby, které chtějí poskytnout humanitární pomoc v souvislosti s událostí v JMK, prosíme o zasílání nabídek na nově vytvořený email: hp@grh.izscr.cz 

Adresy na sběrná místa materiální humanitární pomoci na území Libereckého kraje:

Liberec, Šumavská 414/11, 460 01, Liberec, tel.: 950 471 100

Česká Lípa, Karla Poláčka 3152, 470 01, Česká Lípa, tel.: tel: 950 475 500

Jablonec nad Nisou, Palackého 4680/91, 466 05, Jablonec nad Nisou, tel.: 950 481 500

Semily, nábřeží Svatopluka Čecha 185, 513 01, Semily, tel.: 950 485 500

Aktualizace 25. 6. 2021, 12:30 hodin:

Momentálně nejvíce potřebné komodity, které můžete donést na jmenované stanice HZS LK, pro pomoc JMK:

Jednoduché ženijní nářadí jako jsou lopaty, smetáky, kolečka, pily, sekery, hrábě, krumpáče, palice a podobně. Dále zakrývací plachty, hřebíky, provazy, dráty a jiný spojovací materiál. Balená voda, hygienické potřeby nebo úklidové prostředky.

Aktualizace 25. 6. 2021, 15:40 hodin:

Dnes odpoledne vysílá HZS LK na jižní Moravu odřad složený z příslušníků ze všech územních odborů, členů JSDHO a techniky. Místo setkání sil a prostředků je Liberci, odkud se jednotky PO přesunou do Podivína. Dojezd na seřadiště sil a prostředků je plánován v dnešních večerních hodinách. V rámci ústřední koordinace záchranných prací obdrží jednotky PO na seřadišti informace o lokalitě a činnostech, které budou v tornádem zasažených oblastech provádět. Vyslání dalších sil a prostředků je otázkou, která se bude řešit v průběhu víkendu.

Příprava technikyPříprava techniky

Aktualizace 25. 6. 2021, 18:15 hodin

Odřad vyslaný HZS LK se vydal na několikahodinový přesun z Liberce na jižní Moravu na seřadiště v Podivíně.

Aktualizace 26. 6. 2021, 7:15 hodin

Celá kolona dojela okolo půlnoci bez závad na místo určení. Mužstvo po více jak 300 km dlouhé cestě přespalo v Hodoníně ve sportovní hale. Velitel jednotky vyjel brzy ráno na průzkum Mikulčic, které budou místem dnešního nasazení pro odřad HZS LK spolu s HZS SČK a ZÚ HZS ČR. Zde si blíže upřesní potřeby sil a prostředků pro dnešní den.

Ráno v HodoníněRáno v Hodoníně

Aktualizace 26. 6. 2021, 13:00

„Base camp“ odřadu HZS LK je na fotbalovém hřišti v Mikulčicích. Pro jeho zřízení bylo nutno nejprve prostor vyčistit od  materiálu, který na hřišti zůstal po větrné smršti. V sektoru Mikulčice, který je nyní jedním z 5 sektorů zásahu, jednotky HZS LK provádějí zakrývání poškozených střech plachtami, odklízení trosek poškozených budov, odvoz suti a trosek. Z Liberce směr Mikulčice vyjíždí také nákladní evakuační automobil HZS LK, který na místo veze materiální humanitární pomoc. Jedná se hlavně o potřebné fošny, prkna, latě a hřebíky.

"Base camp" Mikulčice"Base camp" Mikulčice

Aktualizace 26. 6. 2021, 21:15 hodin

Celý den hasiči z odřadu HZS LK složeného z příslušníků HZS LK a členů JSDHO Jilemnice, Dětřichov, Rokytnice nad Jizerou, Hrádek nad Nisou, Stráž pod Ralskem, Frýdlant, Raspenava, Jablonec nad Nisou -  Kokonín Líšný a Česká Lípa - Dobranov zakrývali poškozené střechy plachtami, opravovali, odklízeli trosky, řezali větve i konstrukce stejně jako spousta dalších jednotek ve všech sektorech. Vyprošťovací automobil i nosič kontejnerů byl neustále v permanenci. Po poledni ukončila svoji činnost na místě kynologická záchranná skupina HZS LK se statikem. Tento tým byl do JMK vyslán, již v noci z čtvrtka na pátek, jako součást odřadu USAR.  Materiál, který byl dnes vyslán z Liberce je již složen na místě. Po dlouhém namáhavém dni jsou všichni v pořádku zpět v „Base campu“.

VYA - škola MikulčiceVYA - škola Mikulčice

vytisknout  e-mailem