HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hromadná dopravní nehoda uzavřela dálniční přivaděč k D11, všechny složky IZS prověřilo rozsáhlé cvičení

Toto cvičení proběhlo na dálničním přivaděči k D11 (silnice II. třídy č. 328) v k.ú. Jestřábí Lhota, kde dochází k častým dopravním nehodám. 

Dle tematického zaměření došlo ke střetu osobního vozidla, které nedalo přednost právě projíždějícímu autobusu s pasažéry. Vlivem dopravní nehody havarovala na dvou místech ještě další čtyři vozidla.

Policie ČR přijala tísňové volání na linku 158, že došlo k hromadné dopravní nehodě na dálničním přivaděči k dálnici D11 a předala tuto informaci ZZS a KOPIS v Kladně. Formou datové věty bylo vyrozuměno SOPIS Kolín, které vyslalo na místo události jednotky požární ochrany stanice HZS Ovčáry, Kolín, Poděbrady a JSDHO Žíželice, Týnec nad Labem.

Na místě se nacházelo celkem 23 účastníků dopravní nehody. Jednalo se o těžká, středně až těžká zranění, lehká zranění a 2 osoby prohlásil lékař ZZS za mrtvé. Z důvodu počtu a vážnosti zranění se uskutečnila simulace příletu dvou vrtulníků LZS.

Na přípravě se podílel i Oblastní spolek Českého červeného kříže, který před zahájením taktického cvičení zabezpečil namaskování figurantů, aby situace vypadala co nejreálněji. Pro náročné cvičení poskytla figuranty Střední zdravotnická škola Kolín. Studentům bylo cvičení velikým přínosem do školních lavic. Poznali práci svých budoucích kolegů v praxi.

Cílem taktického cvičení bylo prověřit součinnost složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu.  Prověřit schopnost velení při složité situaci, jakou je dopravní nehoda s větším počtem zraněných osob, prověřit schopnosti jednotek provést zajištění místa a okolí dopravní nehody, poskytnutí první pomoci zraněným, provedení protipožárních opatření, vyproštění zraněných a ohrožených osob, zamezení úniku nebezpečných látek a látek ohrožující okolí, poskytnutí nezbytné humanitární pomoci postiženým osobám.

Prověřit spolupráci Hasičského záchranného sboru, Zdravotní záchranné služby, Policie ČR a jednotek Sboru dobrovolných hasičů obce při organizaci místa zásahu, schopnost vytvořit dočasné podmínky pro nouzové přežití účastníků dopravní nehody a prověřit dojezdové časy složek.
Z důvodu cvičení došlo k uzavření komunikací č. 328 a č. 3287, které provedla Policie ČR ve spolupráci se Správou a údržbou silnic na dobu nezbytně nutnou. Nástup složek IZS, předběžné vyhodnocení a ukončení taktického cvičení proběhlo ve 12:30 hodin na místě události.

Zároveň bychom touto cestou poděkovali i ostatním subjektům, které se podílely na náročné organizační přípravě taktického cvičení a poskytly věcnou a materiální pomoc. Jedná se o Zemědělské družstvo Polabí, firmu KOV Velim, odtahovou službu BOSS Chotouchov, firmu AVE CZ a Ekologistics. Stravování na místě události zajistila firma Crocodille a firma Limonády Vavruška.

FOTOGALERIE

FOTO: Bc. nprap. Eva Svobodová a nprap. Martin Šmejkal
 

nprap. Zemanová Dagmar
stanice Kolín
 

 

vytisknout  e-mailem