HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči vyhlašují k Evropskému dni tísňového čísla 112 výtvarnou soutěž

V Moravskoslezském kraji je pro děti i dospělé. 

Přestože Česká republika patří ve fungování tísňového čísla 112 k evropské špičce a již byla za ni několikrát oceněna, dosud ji chybí jednotné logo, které by toto mnohdy životně důležité číslo prezentovalo. Proto Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) připravil - ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS ČR - pro území Moravskoslezského kraje výtvarnou soutěž pro jednotlivce i školní třídy. Její název je: „Nový kabát pro 112“.
 
Výběr termínu soutěže není náhodný, protože v sobotu 11. února 2012 si Evropané již popáté připomínají Evropský den tísňové linky 112. Prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání se mohou lidé v nouzi dovolat pomoci záchranářů ve všech státech Evropské unie. Toto číslo již využívají i někteří sousedé EU.
           
Výtvarná soutěž je jednoduchá – stačí vymyslet logo (lze odevzdat i více variant) 112, které musí vedle čísla „112“ obsahovat i „SOS“. Soutěžit mohou v MS kraji malí i velcí. Tento návrh pak musí soutěžící odevzdat hasičům v Moravskoslezském kraji (HZS MSK) do 25. března 2012 v jedné ze tří forem:
 
1. Elektronicky poslat soubor (do 2 MB) poštou na adresu tiskového mluvčího HZS MSK: petr.kudela@hzsmsk.cz.
 
2. V papírové podobě - maximálně do velikosti A4 - poslat poštou v obálce (respektive nechat obálku u dozorčího) na adresu Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Výškovická 40, Ostrava-Zábřeh, PSČ 700 30.
 
3. V rukodělné podobě (papír, lepenka, dřevo, plast, guma, drát, motouz a další materiály…) přinést logo do Hasičského muzea města Ostravy, Zákrejsova 53/3, Ostrava-Přívoz (otevřeno denně od 9:00 hodin, mimo pondělí, v pracovní dny do 17:00, o víkendech a svátcích do 13:00 hodin).
 
V předmětu či na obálce musí být uvedeno heslo soutěže „Logo 112“, přiloženo jméno, příjmení soutěžícího (vedoucího školního kolektivu), bydliště, věk soutěžícího (resp. třída), telefonní (nejlépe mobil) a e-mailový kontakt. Každý soutěžní návrh může být doplněn písemným vysvětlením.
 
Výtvarná soutěž je v kategorii DĚTÍ postupová, v MS kraji mohou ale soutěžit i dospělí.Nejlepší návrhy postupují do republikového kola. Vítězové budou oceněni v sobotu 5. května 2012 na Dni prevence ve Zbirohu.
 
Nejlepší návrhy loga 112 budou ale – ještě v dubnu 2012 - nejprve oceněny v rámci Moravskoslezského kraje, a to věcnými cenami z prostředků HZS MSK, Moravskoslezského kraje a Statutárního města Ostravy.
 
Účastí v soutěži soutěžící souhlasí s podmínkami uvedenými v Zákoně č.398/2006 Sb. (Autorský zákon) a dává svolení HZS ČR k využívání zaslaných obrázků k propagačním účelům.
 
 
Evropský den 112
 
Letos si EU již popáté dne 11. února připomíná Evropský den 112. O zavedení jednotného evropského čísla tísňového volání 112 ve všech členských státech EU rozhodla již v roce 1991 Rada Evropských společenství. „Stodvanáctku“ využívají i některé státy, sousedící s EU. Pokud tedy vyjedete do „evropského“ zahraničí, stačí si pro případ pomoci pamatovat telefonní číslo „112“.
 
Počátky projektu tísňové linky 112 v České republice sahají až do roku 1996. K 1. lednu 2003 bylo číslo 112 zprovozněno ve všech telefonních sítích na území ČR. O dva roky později bylo dokončeno budování telefonních center linky 112 v každém ze 14 krajů. Jejich provozovatelem je Hasičský záchranný sbor ČR.
 
 
Loňskou výtvarnou soutěž v Moravskoslezském kraji vyhrála autíčka
 
V loňské premiéře výtvarné soutěže k Evropskému dni 112, vyhlášené v Moravskoslezském kraji, měli soutěžící profesionálním hasičům v kraji (tedy HZS MSK) posílat na digitálních fotografiích nejrůznější zajímavé i recesní záběry, na nichž se objeví číslo tísňového volání 112.
 
Zvítězil čtrnáctiletý dobrovolný hasič z Rychvaldu (okres Karviná), který „stodvanáctku“ vytvořil ze své sbírky modelů hasičských vozidel. Na stříbrném stupínku skončilo umělecky ztvárněné číslo 112 vyrobené ze dvou korunových a jedné dvoukorunové mince, stojících na hraně. Na třetí místo dosáhla fotografie malého psa záchranáře s číslem 112, které nese na boku v podobě tabulky domu. 

vytisknout  e-mailem