HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči pomohou s likvidačními pracemi v chovech zasažených ptačí chřipkou

Krajská veterinární správa požádala hasičský záchranný sbor o spolupráci při provádění záchranných a likvidačních prací v chovech zasažených ptačí chřipkou v Dobřenicích, Novém Bydžově – Zábědově a Chudonicích. Za víkend byla provedena patřičná personální i technická opatření, byla vyádána součinnost příslušníků ze Záchranného útvaru HZS ČR, byla připravena technika a zajištěn dostatek osobních ochranných prostředků, které budou zasahující na místě využívat.

Naše činnost bude zahájena v chovu v Dobřenicích v pondělí 22. 3. 2021 v 7:00 hod., nejprve bude nutné zajistit prostory pro dekontaminaci osob a techniky, ustavení kontejnerů a přípravu zázemí pro zasahující. Na místě se počítá s nasazením minimálně 35 příslušníků hasičského záchranného sboru (HZS Královéhradeckého kraje a ZÚ HZS ČR), budou spolupracovat s pracovníky krajské veterinární správy, Policií ČR a zaměstnanci místní firmy. Vzhledem k časové a technické náročnosti bude likvidace v dalších chovech prováděna postupně.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

Na místě bude využita mimo jiné i souprava na dekontaminaci osob, která je dislokována na stanici Náchod. Na místě bude využita mimo jiné i souprava na dekontaminaci osob, která je dislokována na stanici Náchod.

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: Ilustrační, HZS KHK

vytisknout  e-mailem