HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hasiči během jednoho dne zasahovali u dvou úniků nebezpečného oxidu uhelnatého, jedna osoba zemřela na otravu plynem

Profesionální hasiči z Trutnovska v pátek 1. února 2013 zasahovali u dvou případů, kdy došlo v bytech k úniku nebezpečného oxidu uhelnatého.  

Jedna osoba na následky otravy zemřela, druhá osoba byla převezena do nemocnice.
 
 
Profesionální hasiči z Vrchlabí byli v pátek 1. února deset minut po 17. hodině informováni o úniku plynu v jednom z bytů penzionu v ulici Pod strání ve Vrchlabí. O několik minut dříve volala na dispečink záchranné služby osmašedesátiletá žena s tím, že její manžel upadl na zem a nedýchá. Žena byla instruována, co dělat, ale po chvíli přestala i ona komunikovat. Na místo proto vyrazila posádka záchranné služby. Ta se po příjezdu na místo nemohla dostat dovnitř bytu. Na místo byli proto přivoláni hasiči z Vrchlabí. Ti otevřeli dveře bytu a v kuchyni našli manželský pár, který nejevil známky života. Uvnitř bytu naměřili zvýšenou koncentraci nebezpečného oxidu uhelnatého. Záchranáři se pokoušeli několik desítek minut oživit muže, hasiči otevřeli okna a zároveň začali s resuscitací ženy. Po několika minutách se hasičům podařilo pomocí podaného kyslíku a resuscitace přiotrávenou ženu oživit. Po zajištění základních životních funkcí byla ihned převezena do nemocnice. Jejího manžela se bohužel již nepodařilo oživit a na místě zemřel. Hasiči zkontrolovali všechny prostory penzionu, zda se uvnitř ještě někdo nenachází a odvětrali celý prostor.
 
 
V pátek 1. února, krátce před osmou hodinou večer, byli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem přivoláni k úniku plynu v bytě v ulici Sladkovského ve Dvoře Králové nad Labem. Při příjezdu hasičů již před domem čekal majitel bytu, který informoval hasiče o tom, že došlo k úniku spalin z plynového kotle do koupelny. Majitel ještě před příjezdem jednotky prostor odvětral. Hasiči tak nenaměřili žádné hodnoty nebezpečného oxidu uhelnatého v ovzduší. Hasiči odpojili plynový kotel i přívod plynu do něho. Na místo se dostavil technik plynových kotlů, který majiteli doporučil před znovuspuštěním vyčistit kotel a komín. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Jednotka se následně vrátila zpět na základnu.
 
 
 
Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu a je velmi jedovatý. Blokuje přenášení kyslíku krví. Otrava oxidem uhelnatým se vyskytuje např. v uzavřených prostorech, kde běží spalovací motory nebo při špatném odvětrání plynových spotřebičů. První pomoc spočívá v okamžitém vyvětrání prostoru nebo vynešení postižené osoby ven, dále podání kyslíku a pokud došlo k zástavě oběhu je třeba resuscitovat.

vytisknout  e-mailem