Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Frýdek-Místek - 21.7.2015 - kurzy NOV jsou každým rokem náročnější

Na konci měsíce června roku 2015 skončil 15ti týdenní kurz Nástupního odborného výcviku (NOV HZS) ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – Středisko Frýdek Místek. 

Kurz zdárně ukončilo 25 příslušníků HZS ČR, kteří se odebrali s nabytými zkušenostmi zpět do výkonu ke svým jednotkám. Kurz je každým rokem náročnější pro účastníky kurzu, tak i pro lektory. Důvodem je přibližování průběhu kurzu k výkonu hasiče ve výjezdu. Kurz je postavem hlavně na praxi, ale nedílnou součástí je i teorie. Každým týdnem je výcvik náročnější s přibývajícími požadavky lektorů na účastníky kurzu. Tato náročnost je postavena na průběžném spojování již nabytých zkušeností, informací a nadrilovaných činností. Neboli při výcviku se musejí chovat, přemýšlet jako u zásahu dle platných regulí, aby byli schopni provádět relativně bezpečně zásahovou činnost a to v oblastech:
  • Hašení požáru
  • Zásahy ve výšce a volnou hloubkou
  • Zásahy na vodě
  • Práce s dýchací technikou
  • Spolupráce ve skupině a v družstvu, četě
  • Zásah na nebezpečné látky
  • Zásahy při dopravních nehodách
  • Používání moderních komunikačních prostředků
  • Používání věcných prostředků PO
  • Záchraně osob, zvířat, majetku apod.
Dnešní požadavky na dnešního hasiče jsou čím dál vyšší ve srovnání s minulostí. Na toto reaguje i ŠVZ HZS ČR svým přístupem při výcviku nových hasičů. Dnes se hasiče snažíme připravit na výkon služby co nejlépe a je to dáno i tím, že lektorský sbor ŠVZ HZS ČR tvoří hasiči přicházející z výkonu, takže mají ponětí, co se u zásahu děje. Na základě vlastních, ale i převzatých zkušeností u zásahu pak připravují modelové situace pro nováčky, takže oni řeší situace, které se již v minulosti stali (příkladem jsou povinné noční cvičení v kurzu NOV). Můžeme říci, že takový to přístup kvitují i sami nováčci, protože je přibližuje k praxi. Kurz dnes není o:“Rozviň a sviň hadici!“. Nebo máte jiný názor Vážení čtenáři, hasiči? Prosím vyjádřete se na http://diskuze.pozary.cz/co-vas-pali/vzdelavani-na-svz-t51809.html, nebo na našem facebooku: https://www.facebook.com/svzhzscr. Budeme rádi za každou retrospektivu, která nám řekne, zda směr je správný.
 
Pro ilustraci vkládám video z posledního kurzu NOV konaného na ŠVZ HZS ČR – Středisko Frýdek Místek zde.

Fotografie z kurzu zde.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR


kpt. Ing. Jiří Rogowski

vytisknout  e-mailem