HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Extrémně silné bouřky se nevyhnuly Středočeskému kraji

V noci ze středy 29. června na čtvrtek 30. června přes území Středočeského kraje přecházely silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav vydal na tento jev výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí, místy dokonce na extrémní stupeň nebezpečí, který je nejvyšším stupněm meteorologické výstrahy a znamená možnost výskytu extrémně silných bouřek zejména se srážkovými úhrny ojediněle kolem 90 mm, v menší míře s kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h. 

Bouřky a s nimi spojené poryvy větru začaly přes území Středočeského kraje přecházet po 21. hodině, kdy začal narůstat počet událostí. Z toho nejvíce hasiči vyjížděli k popadaným stromům přes pozemní komunikace nebo k narušeným a poškozeným střešním krytinám. Dále šlo o čerpání vody ze zatopených sklepů a níže položených prostor. Samozřejmostí byly i události spojené s monitoringem vodních toků. V obci Jesenice v okrese Praha-západ vystoupala hladina Botiče po bouřce na 2. SPA (stupeň povodňové aktivity), tedy na stupeň pohotovosti.

Středočeští hasiči vyjeli od čtvrteční osmnácté hodiny do deváté hodiny ranní celkem ke 286 událostem. Nejvíce zasaženým okresem bylo Benešovsko (87), následovaly okresy Praha-východ (66) a Praha-západ (53).

Hasiči budou během dnešního dne stále odstraňovat následky přívalových dešťů a bouřek. Počet událostí tak bude i nadále narůstat.

I přes obrovské kvantum výjezdů spojených s nepříznivým počasím řeší hasiči současně dopravní nehody, požáry a další typové události.

Ve čtvrtek 30. června sedm minut před půl sedmou ráno přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o železniční dopravní nehodě u obce Karlštejn v okrese Beroun. Na místo události vyjely profesionální jednotky ze stanic Beroun a Řevnice, jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Karlštejn a podnikoví hasiči Správy železnic Praha. Velitel zásahu po průzkumu potvrdil, že došlo k vykolejení vlaku po nárazu do kamení, které se uvolnilo z přilehlé skály a spadlo na koleje. Před příjezdem jednotky se samovolně evakuovalo kolem 135 osob, někteří cestující z místa události ihned odešli. Zdravotnická záchranná služba všechny zbylé osoby zkontrolovala a celkem eviduje pět zraněných, z toho byla jedna osoba odvezena do nemocnice.

por. Ing. Dagmar Zemanová
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - dopravní nehoda železniční

001 - dopravní nehoda železniční 

Detailní náhled

002 - dopravní nehoda železniční

002 - dopravní nehoda železniční 

Detailní náhled

003 - dopravní nehoda železniční

003 - dopravní nehoda železniční 

Detailní náhled

004 - utržený kus střechy - okres Kutná Hora

004 - utržený kus střechy - okres Kutná ... 

Detailní náhled

005 - vyvrácený strom - okres Kolín

005 - vyvrácený strom - okres Kolín 

Detailní náhled

006 - vyvrácený strom - okres Mělník

006 - vyvrácený strom - okres Mělník 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem