Institut ochrany obyvatelstva  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Elektřina může zabíjet: Díl 3. - Elektrické tepelné spotřebiče

Tématem tohoto týdne je nedbalostní jednání ve vztahu k elektrickým tepelným spotřebičům, které lze považovat z hlediska bezpečnosti za nejvíce rizikové. Obecně za elektrické tepelné spotřebiče považujeme elektrická topidla, vařiče, žehličky, ohřívače vody a další. Tyto spotřebiče mají vyšší odběr elektrického proudu a mnohdy vyzařují teplo schopné zapálit blízké hořlavé materiály. A tak se občas stane, že řešení ve stylu „smrad, ale teplíčko“ přeroste v požár. 

V chladném počasí mnozí z nás topí či přitápí pevně instalovanými nebo přenosnými elektrickými přímotopy a infrazářiči, elektrickými olejovými radiátory a akumulačními kamny.

Povrchová teplota elektrických přímotopů se liší dle typu topidla a jeho výkonu. Může dosahovat od 50 °C do 200 °C, na topné spirále až 600 °C. Tyto teploty mohou být příčinou popálení, ale i iniciace požáru.

Obr1.jpg

Obr. 1 – termosnímek a běžný snímek elektrického konvektoru s termostatem a ventilátorem

Nezapomínejte, že i další elektrické spotřebiče mají v sobě zabudovanou topnou spirálu, např. toustovače, varné konvice, ale i elektrický sporák či infrasauna. Je zřejmé, že v závislosti na druhu spotřebiče budou rozdílné pokyny k bezpečnému zacházení. Víme, že číst návody je zdlouhavé a nudné, avšak výrobce nejlépe ví a právě v návodu deklaruje, jak spotřebič správně a bezpečně zapojit a provozovat.

O tom, jak může být nedbalost v souvislosti s používáním elektrických tepelných spotřebičů nebezpečná, svědčí následující příklad. Infrasauna zejména v zimě zahřeje, jak ovšem ukázal jeden z příkladů, může posloužit i jako skladovací prostor o objemu cca 2000-4000 l. Uživatel se rozhodl, že infrasaunu nebude využívat k výrobcem deklarovanému účelu a „shodil“ proto jistič do polohy „Off“. Do prostoru infrasauny pak ukládal nepotřebné předměty. Když pak jednou po čase došlo v domě k výpadku proudu, uživatel posléze v elektrickém rozváděči „nahodil“ jističe zpět do polohy „On“. Ano všechny, tedy i jistič určený pro infrasaunu. Vzhledem k tomu, že se v bezprostřední blízkosti topných spirál nacházely hořlavé předměty, bylo teplo a smrad nejen v infrasauně, ale v důsledku požáru v celém domě.

Obr2.jpg

Obr. 2 – termosnímek a běžný snímek halogenového topidla

Pokud je tepelný spotřebič připojený k elektřině, měli bychom vždy počítat s možností neočekávaného zapnutí. Hořlavé předměty (např. utěrky, chňapky, záclony, závěsy, čalouněná křesla, gauče a pohovky, oděvy, papírové kapesníky, apod.) v blízkosti těchto spotřebičů představují vždy riziko. Je pozdě pak řešit, zda k zapnutí přímotopu došlo nechtěným pootočením ovladače procházející návštěvou nebo že varnou desku sporáku s dotykovým ovládáním zapnula naše kočka. Ano, i takové věci jsou reálné.

Obr3.jpg

Obr. 3 – termosnímek a běžný snímek elektrického topidla s topnou spirálou

Rizikovou činností může být i žehlení. Při této nepopulární deskové hře pro jednoho může snadno vzniknout požár. Žehličku obvykle připojujeme prostřednictvím žehlicího prkna se zásuvkou nebo prostřednictvím prodlužovací šňůry. Zde vzniká riziko zakopnutí, popotáhnutí za šňůru a převržení žehličky, následně popálení kůže nebo iniciace požáru. Z tohoto důvodu bychom nikdy neměli opouštět zapnutou žehličku a nechávat ji bez dozoru. My o ní víme, ale vědí o ní pobíhající děti či pes? Toto lze částečně eliminovat tím, že si pořídíte žehličku opatřenou funkcí automatického vypínání při nečinnosti, odložení žehličky na žehlící plochu bez pohybu či náklonu/pádu na jednu stranu.

Termosnímek žehlící plochy žehličky

Obr. 4 – termosnímek žehlící plochy žehličky

Zpět k topidlům. Rozhodně nepokládejte nic na akumulační kamna, ani když jsou studená. Nemusejí mít vypnutý přívod, ale při provozu využívají tzv. noční proud (tento levnější proud může být k dispozici podle tarifních podmínek konkrétního dodavatele elektřiny nejen v noci).


Co může vést při používání elektrických tepelných spotřebičů v nejhorším případě k požáru?

  • Nedodržení výrobcem v návodu uvedených min. vzdáleností od hořlavých předmětů.
  • Pád nebo převržení elektrických tepelných spotřebičů.

Všechny elektrické tepelné spotřebiče mají regulační a ochranné prvky, které hlídají a regulují teplotu. Avšak vzdálenost od okolních předmětů za nás ohlídat neumí.

Jestliže se nám zdá, že některý tepelný spotřebič topí více než by měl, nevypíná nebo se chová nestandardně, nechme ho zkontrolovat odborníky. Např. elektrický bojler může ohřívat vodu celý den, protože čidlo snímající teplotu vody uvnitř nepracuje správně, ať už z důvodu poruchy nebo vlivem silné vrstvy vodního kamene. Nejen že hrozí vysoký účet za elektřinu, ale za určitých okolností i požár.


Grafika_Trojuhelnik.pngPreventivní opatření

  • Dodržujte návody výrobce.
  • Elektrické tepelné spotřebiče v provozu nenechávejte bez dozoru.
  • Nepoužívejte , které vykazují známky poškození (jak na tělese, tak na přívodní šňůře).
  • Elektrické tepelné spotřebiče umísťujte na pevný rovný povrch.
  • Elektrické tepelné spotřebiče umisťujte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů (tzn. podle návodu, není-li návod, dodržujte odstup min. 1 m).
  • Elektrické tepelné spotřebiče neumisťujte do míst s vysokou frekvencí pohybu.
  • Elektrické tepelné spotřebiče zapojujte přímo do zásuvky, nepoužívejte zbytečně prodlužovací šňůry.
  • Nemáte-li elektrotechnickou kvalifikaci, opravu/servis elektrických tepelných spotřebičů svěřte odborníkovi.
  • Zkontrolujte (případně vypněte/odpojte) elektrický tepelný spotřebič, když odcházíte z místnosti nebo když jdete spát.
  • Používáte-li akumulační kamna, zjistěte, v jaký čas se automaticky zapínají a zda v bezprostřední blízkosti nejsou žádné hořlavé materiály.

Grafika - Smrad ale teplíčko

Odkazy do noveho okna

Termosnímek elektrického konvektoru s termostatem a ventilátorem

Termosnímek elektrického konvektoru s te... 

Detailní náhled

Běžný snímek elektrického konvektoru s termostatem a ventilátorem

Běžný snímek elektrického konvektoru s t... 

Detailní náhled

Běžný snímek halogenového topidla

Běžný snímek halogenového topidla 

Detailní náhled

Termosnímek halogenového topidla

Termosnímek halogenového topidla 

Detailní náhled

Běžný snímek elektrického topidla s topnou spirálou

Běžný snímek elektrického topidla s topn... 

Detailní náhled

Termosnímek elektrického topidla s topnou spirálou

Termosnímek elektrického topidla s topno... 

Detailní náhled

Termosnímek žehlící plochy žehličky

Termosnímek žehlící plochy žehličky 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem