HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

EASeR

Logo.png

Název projektu:   Enhancing assessment in search and rescue
                            (Zvýšení efektivity prvotního průzkumu při vyhledávání a záchraně osob)
Akronym projektu:   EASeR
Trvání projektu:   1.2.2018 - 31.1.2020
Číslo projektu:   783273 - EASeR
Rozpočet projektu:   742.150 €, projekt je spolufonancován EU
Webové stránky projektu:  
https://www.easerproject.eu/

EASeR banner 2.pngCílem projektu byla eliminace následků tzv. „bariérového“ efektu, který významně ovlivňuje nasazení vyhledávacích a záchranných týmů v počáteční fázi záchranných prací při zemětřesení či jiných katastrofách, majících za následek zhroucení či statické narušení budov. Bariérovým efektem jsou míněny všechny překážky, které brání účinnému nasazení záchranářů, jako jsou těžké klimatické podmínky, dopravní komplikace, poškozená infrastruktura, nevhodný management záchranných prací, nebo nedostatečné sdílení informací mezi zainteresovanými bezpečnostními složkami a dalšími orgány.

Tyto faktory mohou vážně narušit obecné hodnocení průzkumných a vyhledávacích prací. Projekt EASeR poskytt praktickou strategii pro efektivnější provádění prvotního hodnocení vyhledávacích a záchranných prací s pozitivním kaskádovým efektem na obecný výkon všech následných operací. Nové postupy a inovativní technologie byly testovány v rámci cvičení, v rámci kterého hodnotící týmy z Itálie, Česka a Polska byly nuceny čelit účinkům „bariérovému efektu“.

Projekt byl financován v rámci programu UCPM - Union Civil Protection Machanizm.(Mechanizmus civilní ichrany Evropské unie). Kromě HZS MSK byli partnery projektu Ministerstvo vnitra Itálie (hlavní parter), společnost Timesis z Itálie (koordinátor) a Vědecko-výzkumné centrum požární ochrany v Polsku (Centrum naukowo-badawcze ochrony przeciwpožarowej).

Logo participants 02.png

Související články:

https://www.hzscr.cz/clanek/setkani-zachranaru-v-ostrave.aspx

https://www.hzscr.cz/clanek/mezinarodni-konference-v-ostrave-o-prekazkach-pri-zachrane-osob-ze-sutin.aspx

vytisknout  e-mailem