HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvě desítky požárů polí, luk a lesů v MS kraji za poslední tři dny

Tři desítky nejrůznějších požárů obilí, strnišť, luk, lesů, křovin či jednotlivých stromů evidují hasiči v Moravskoslezském kraji od začátku srpna 2013. Přitom jen za poslední tři dny (6.-8.8.) to byly hned dvě desítky z nich. Může za to hlavně velmi suché počasí, k tomu jiskry od zemědělské techniky na polích během žní a vedle toho lidská nedbalost.
 
Požáry lesů, polí a travin se zatím v Moravskoslezském kraji obešly bez vážnějšího zranění. Největší škodu při takovém požáru – 700 tisíc korun – evidují hasiči od čtvrtečního večera (8.8.) ve Svobodných Heřmanicích (okres Bruntál), kde po technické závadě (zadřená ložiska) hořel velký balíkovač slámy.
 
Škoda nad půl milionu korun narostla také po požáru 40 hektarů pole, strniště, lesa a luk ve Fulneku (okres Nový Jičín), kdy škoda na 22 hektarech ječmene dosáhla na 480 tisíc korun.
 
Jak už jsem uváděl, letošní sucho jde ruku v ruce se žněmi v našem kraji. Při takovém počasí je docela velká pravděpodobnost, že při tření kovu kombajnu či traktoru o kov či kámen může vzniknout jiskra a ta může způsobit, pokud je „příznivý“ vítr, až stotisícové škody. A zdá se mi, že letos je požárů vzrostlého obilí více než v několika uplynulých letech. Protože sucho letos vpadlo do našeho kraje doprostřed žní.
 
Druhým nebezpečím je lidská nedbalost – odhozený nedopalek na okraj pole či lesa, nebo špatně uhašené ohniště v přírodě. O nedbalosti na zahrádkách při pálení suchého zahradního odpadu nemluvím. Ještě větším nebezpečím je vypalování suché trávy, které mají v oblibě zvláště senioři. Ani připravený kbelík vody či zahradní hadice při závanu větru a rychlém rozšíření ohně nepomůže. Ohroženi jsou jak dospělí, tak děti…
 
Celkem hasiči vyjeli v Moravskoslezském kraji od začátku srpna k devíti desítkám požárů. Vedle lesů a polí to jsou požáry objektů, vozidel, kontejnerů a popelnic, ale třeba i spálených potravin v kuchyni.
 

vytisknout  e-mailem