HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dvě desítky cisteren zaútočily na oheň ve vojenském prostoru v Brdech

Vojenský újezd Brdy zasáhl ve středu 25. března 2015 v odpoledních hodinách rozsáhlý požár. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje přijalo zprávu o události v 12:39 hodin přímo od zástupce Armády ČR, která v uvedené lokalitě už druhým dnem cvičila. Brdský újezd je třetím největším vojenským prostorem v republice a rozkládá se na ploše 260 kilometrů čtverečních. Slouží především jako cvičiště se specializovanou dělostřeleckou a leteckou střelnicí. 

Oheň se rozšířil na dopadové ploše střelnice poblíž kóty Brda a zasáhl převážně travní porost a nižší náletové dřeviny o rozloze přibližně 300 krát 500 metrů, tedy asi 15 hektarů. Na pomoc Vojenské hasičské jednotce Jince vyrazily jednotky HZS Středočeského kraje stanic Příbram, Beroun, Hořovice a Kladno. Vzhledem k rozsahu požáru a hrozícímu nebezpečí jeho rozšíření do lesa se do jeho likvidace postupně zapojily i jednotky SDH: Příbram VI - Březové Hory, Trhové Dušníky, Zaječov, Obecnice, Ohrazenice, Jince, Rožmitál pod Třemšínem, Bohutín, Komárov, Osek, Chaloupky a Pičín. Zároveň jednotky SDH Příbram I a Žebrák byly aktivovány jako záloha pro příslušný hasební obvod zasahujících stanic HZS Středočeského kraje.

Vzhledem k velkému počtu nasazených sil a prostředků byl v 13:45 hodin vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Asi tři kilometry od požáru ve směru na obec Jince zřídil velitel zásahu čerpací stanoviště pro doplňování vody do mobilní požární techniky, které obsluhovala jednotka SDH ze Zaječova.

„Naštěstí se nám podařilo požár zachytit na relativně volném prostoru dopadové plochy střelnice a oheň se nerozšířil do lesa,“ upozornil velitel stanice Příbram mjr. Ing. Jarmil Soukup. „Zásahy ve vojenském prostoru jsou pro nás náročné. Jednak z důvodu rozsáhlého a složitě přístupného terénu, kam se naše technika mnohdy ani nedostane a následně musíme situaci řešit dálkovou dopravou vody hadicovým vedením, a pak je tu i velká náročnost na spojení. Například signály mobilních operátorů jsou v těchto lokalitách velmi slabé a značně kolísají a spojení s vojáky nelze navázat, protože armáda využívá spojení RDST na jiné frekvenci. V neposlední řadě si je také potřeba uvědomit, že se nacházíme na nebezpečném území, kde se může vyskytovat spousta nevybuchlé munice,“ dodal mjr. Ing. Jarmil Soukup. Proto bylo i všem zasahujícím jednotkám požární ochrany nařízeno, aby se v prostoru dopadové plochy střelnice pohybovaly s mobilní požární technikou jen po zpevněných cestách.

Přibližně v 16 hodin a 15 minut se podařilo zasahujícím hasičům dostat požár pod kontrolu a za další hodinu zcela zlikvidovat. Jednotlivé jednotky požární ochrany se postupně začaly vracet na základny a na místě zůstala pouze vojenská hasičská jednotka, která na požářišti dohlížela až do desáté hodiny večerní.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem