HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrovolní hasiči významně přispívají k bezpečnosti ve Zlínském kraji

(23.02.2018) Přehled zásahů jednotek dobrovolných hasičů obcí Zlínského kraje v roce 2017. 

Stejně jako v letech předchozích, tak i nyní rekapitulujeme činnost jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí ve Zlínském kraji a počty zásahů, na kterých se v průběhu roku 2017 podílely spolu s profesionálními hasiči nebo je řešily samostatně.

U jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí bylo v roce 2017 evidováno celkem 2255 zásahů (v roce 2016 – 1513 zásahů, v roce 2015 - 1829). Z celkového počtu provedli samostatných zásahů dobrovolní hasiči obcí v předchozím roce 872 (v roce 2016 – 488 zásahů, v roce 2015 – 532) bez účasti jednotek profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Tradičně nejvíce zasahující jednotkou, s počtem 277 zásahů, je jednotka Hasičského sboru města Rožnov pod Radhoštěm.

Nezanedbatelný podíl na počtu výjezdů mají také jednotky ze Zlína (134), Slavičína (81), Halenkova (53), Karolinky (49), Bojkovic (46) nebo Vizovic (42).

Hlavní činnost jednotek byla zaměřena na pomoc při likvidaci lesních a polních požárů, ale také požárů budov či větších objektů. Nemalý podíl pomoci hasičů byl i při likvidaci následků přírodních pohrom nebo při pátrání po ztracených osobách.

Čtvrtým rokem je vedena také evidence nezásahové činnosti JSDHO, která souvisí se základními úkoly, pro které jsou jednotky zřizovány.

Tyto činnosti jednotky PO jsou evidovány prostřednictvím zprávy o činnosti (ZOČ). Jde o evidenci poskytování pohotovostních a jiných služeb nebo prací (§ 97 zákona č. 133/1985 Sb.), které jsou zpravidla předem dohodnuty a následně ve vhodném (domluveném) termínu plánovitě plněny. Jedná se o události, u kterých není bezprostřední ohrožení, nebo jednotka PO provádí činnosti k předcházení vzniku potenciálního ohrožení (např. čištění komunikací a kanálů, zajišťování kulturních a sportovních akcí, likvidace vos či sršňů, asistence, služby pro zřizovatele jednotky PO mimo prostor stanice, apod.).

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem