HZS Libereckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Den požární bezpečnosti

Den požární bezpečnosti Již několik let bývá pátek třináctého vyhlašován Dnem požární bezpečnosti. Letos tento den připadá na 13. srpna. Nosným tématem je Požární ochrana domácností. Doba covidová, a z ní vyplývající mimořádná opatření, nám nedovolují přivítat Vás v prostorách našich stanic na Dnech otevřených dveří. Přesto se s Vámi rádi podělíme o informace, jejichž znalost Vám může prospět při zajištění vlastní bezpečnosti a bezpečnosti vašich blízkých, ochraně majetku, domu či bytu. Dnes uveřejňujeme poslední, třetí tematický blok. Jsme rádi, že jste byli celou dobu s námi! Pátkem třináctého, pro nás preventivně výchovná činnost nekončí. Sledujte nás nadále na webu Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje a Facebooku! 

JAK SE CHOVAT PŘI POŽÁRU V BYTĚ, ABYCHOM PŘEDEŠLI ZRANĚNÍ A MINIMALIZOVALI ŠKODY.

Mnoho smrtelných tragédií vzniká proto, že lidé se v případě vzniku požáru ve své domácnosti neumí správně zachovat. Důležité je se v nastalé panice řídit jednoduchými pravidly:

  1. Nejdříve chraňte své životy, teprve potom až majetek.
  2. Pokud to situace dovolí, snažte se o prvotní hasicí zásah – hasicím přístrojem, vodou, hasicím sprejem apod. Oheň vám však nesmí zatarasit únikovou cestu!
  3. Při pohybu v zakouřeném prostoru si dávejte pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou (stačí kapesník).
  4. Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, varujte je a snažte se jim pomoci (zejména dětem, starým a nemohoucím osobám). 
  5. Pokud je požár většího rozsahu, zachraňte „pouze“ své životy a okamžitě oznamte událost na tísňovou linku hasičů 150 nebo 112. Jednoduše uveďte, co se kde stalo, své jméno a přímý kontakt na sebe. Důsledně se řiďte se pokyny operátora tísňové linky.  
  6. Hořící objekt co nejrychleji opusťte a přesuňte se do bezpečné vzdálenosti. Buďte připraveni poskytnout pomoc zasahujícím hasičům.

Další informace o tom, jak předejít vzniku požáru u vás doma a jak svou domácnost vybavit hlásiči požáru a přenosnými hasicími přístroji naleznete ZDE

Odpovědi na nejčastější dotazy pak naleznete ZDE

Zpracoval: kpt. Mgr. Michaela Stará

Zdroj: Požární ochrana domácností, Bytové a rodinné domy

          Oddělení ZPP MV – GŘ HZS ČR, Kislinger, Kemrová 

vytisknout  e-mailem