Školní a výcvikové zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Brno - 12. 3. 2019 - Třídění zraněných metodou START

Dne 12. 3. 2019 proběhl v areálu Školního a výcvikového zařízení Hasičského záchranného sboru ČR v Brně (dále jen „ŠVZ Brno“) součinnostní výcvik s názvem START. 

Brno_12.3.2019_obrazek 1.jpg
Praktický výcvik spolupráce složek IZS při mimořádné události s velkým počtem zraněných osob má v Brně již svou historii. Probíhá čtvrtým rokem v těsné spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou a Policií ČR. Do realizace výcviku se zapojili také hasiči z kurzů ŠVZ Brno, a to posluchači z kurzu Nástupní odborný výcvik a z kurzu Taktické řízení, jehož absolventi mohou vykonávat funkci velitele. Z řad hasičů proběhla výborná spolupráce s HZS Jihomoravského kraje, HZS Zlínského kraje (psycholožka) a jednotkou SDH Slatina. Mezi figuranty se zařadili nejen hasiči-nováčci, ale také studenti ze škol zdravotnických oborů.
Samotnému výcviku předcházel nácvik na hale. Pro tuto část bylo připraveno téměř 20 figurantů, namaskovaných a simulujících jednotlivá poranění. Jednotlivé skupiny třídících (2–3 osoby) z řad složek IZS si vyzkoušely třídění metodou START (STČ 09/IZS). Pomocí této metody je zvolena priorita transportu na odborné stanoviště zdravotnické pomoci. Každá třídící skupina měla svého „průvodce tříděním“ – osobu, jež dohlížela nad postupy péče třídících, případně je směřovala k rozhodnutím a činnostem, které zraněné osobě zabezpečí nejvyšší možnou míru přežití s ohledem na její poranění, probíhající mimořádnou událost a počet zasahujících. Na závěr provedl průvodce s třídící skupinou hodnocení.
V rámci výcviku se opakovaně potvrzuje důležitost psychologické stránky zásahu. Je nutné volit vhodnou úroveň komunikace se zraněným i jeho blízkými, kteří mohli být účastníky mimořádné události. Specifický přístup je potřeba zajistit osobám, jež mají mentální či zdravotní handicap (nevidomí, němí aj.). V rámci nácviku se osvědčuje využít modelové situace, kdy mezi zraněnými je rodič s dítětem, které nedýchá. Vhodně zvolený způsob komunikace s rodičem, jeho zapojení do první pomoci poskytované dítěti, vtáhnutí do řešení péče o dítě aktivním způsobem (např. kardiopulmonální resuscitací, ukázkou provedení třídící skupinou, následně provedení úkonu samotným rodičem) se jeví jako vhodný postup (rodič není v nečinnosti). Samozřejmostí je vše provádět s přihlédnutím ke konkrétní situaci.
Po nácviku na hale přišla cvičícím předem neznámá modelová situace v ohňovém domku a na výcvikové ploše, kterou se prověřila spolupráce jednotlivých zasahujících a vzájemná koordinace složek IZS. V „ostré variantě“ výcviku byl tématem požár na diskotéce v domě s větším počtem osob. Na místo zásahu dojela jako první jednotka požární ochrany, provedla zajištění okolí místa zásahu a zahájila hasební práce. Velitel vydal rozkaz s prioritou záchrany osob. Za dané situace (požár a působící zplodiny hoření) nebyly v místě požáru podmínky ke třídění zraněných osob dle metody START. Proběhl průzkum diskotéky společně se záchranou osob. Některé ohrožené osoby se samostatně evakuovaly před zahájením záchranných prací hasičskou jednotkou. Tato skupina osob vykazovala známky opilosti a měla tendence se vracet do prostor diskotéky, proto vyžadovala nepřetržitý dohled. Na místo přijela posádka Policie ČR, která zajistila problematickou skupinu podnapilých osob, a první posádka ZZS, jež u zachráněných osob postupně provedla třídění v místě neohroženém požárem. Po příjezdu jednotlivých složek IZS na místo zásahu proběhla rychlá vzájemná komunikace a informace o povaze události. Důležitým bodem úspěšného zásahu byla součinnost velitele zásahu z řad hasičů a vedoucího zdravotnické složky při výběru místa pro vytvoření odborného třídícího stanoviště a stanovení režimu vstupu a výstupu. Na místo se postupně sjížděly další posádky IZS. Probíhaly prioritní úkony – zdravotnické třídění a zajištění a transport zraněných dle závažnosti zranění (nejčastěji se jednalo o inhalační traumata a popáleniny). Teplota okolí pocitově zůstávala pod 5 °C, na důležitosti tedy nabývala rychlost zajištění tepla pro osoby postižené událostí. Osoby vyžadující neodkladnou nemocniční péči byly odsunuty do zdravotnického zařízení dle priority požadovaného ošetření. Velitel zásahu průběžně komunikoval s operačním střediskem.
Lektorský tým ŠVZ Brno, vedený por. Ivanem Růžičkou, DiS., se při přípravě snažil co nejvíce přiblížit cvičný zásah realitě. Situaci při zásahu komplikovala přítomnost požáru, zplodin hoření, nízké teploty okolního prostředí, komplikace byly připravené i u samotného třídění a při komunikaci se zraněnými osobami. Mezi chodícími zraněnými bylo několik osob pod vlivem alkoholu, které znesnadňovaly zasahujícím provádět záchranné práce.
V rámci výcviku bylo využito vybavení z přívěsu ZZS pro mimořádné události. Ten se skládá z podvozku a snímatelného kontejneru. Slouží jako zásoba zdravotnického materiálu v případě událostí s hromadným postižením osob. Obsahuje základní speciální zdravotnický materiál, včetně základních léků a imobilizačních pomůcek. Aktuálně je přívěs nejčastěji využíván pro výcviky. Jednotka SDH Brno Slatina zřídila na místě stan se zázemím pro osoby postižené událostí.
Na závěr výcviku následoval podrobný rozbor zásahu. Díky široké diskuzi si účastnící se složky IZS mohly probrat jednotlivé situace zásahu (s využitím a podporou video záběrů), sdělit své postřehy, zkušenosti, případně připomínky, zhodnotit úroveň vybavení apod. Byl prostor uvést myšlenky, které mohou určovat směr dalšího vývoje nejen v oblasti řešení mimořádné události s velkým počtem zraněných osob.
Za realizační tým si dovoluji poděkovat všem účastníkům cvičení. Zvláštní pochvala za osobní nasazení patří figurantům. A velké díky také lektorskému týmu!


kpt. Ing. Tereza Findeisová

Odkazy do noveho okna

Brno_12.3.2019_obrazek 10

Brno_12.3.2019_obrazek 10 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 9

Brno_12.3.2019_obrazek 9 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 8

Brno_12.3.2019_obrazek 8 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 7

Brno_12.3.2019_obrazek 7 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 6

Brno_12.3.2019_obrazek 6 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 5

Brno_12.3.2019_obrazek 5 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 4

Brno_12.3.2019_obrazek 4 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 3

Brno_12.3.2019_obrazek 3 

Detailní náhled

Brno_12.3.2019_obrazek 2

Brno_12.3.2019_obrazek 2 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem