HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výkopové práce při stavbě domu v Davli skončily tragédií

V úterý 12. května deset minut před čtrnáctou hodinou přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o zavalené osobě při výkopových pracích v Davli v okrese Praha-západ. 

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události postupně vyslalo profesionální hasiče z Řevnic, Jílového a Říčan a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Davle, která má zbrojnici v nedaleké obci Sloup, a ze Štěchovic. Jako první dorazila na místo domácí dobrovolná jednotka, která se společně s posádkou zdravotnické záchranné služby pokusila muže vyhrabat a zachránit, ale veškeré oživovací pokusy byly marné a lékař konstatoval exitus.

Po příjezdu dalších jednotek bylo rozhodnuto, že nejprve je potřeba celý výkop řádně zajistit proti dalšímu sesuvu. Teprve pak se může začít s bezpečným vyproštěním zasypaného těla. Na místo tak byl povolán speciální kontejner s výdřevou. Velitel zásahu požádal o pomoc také Záchranný úvar HZS ČR Hlučín, který ze základny ve Zbirohu vyslal k události sací bagr. Postup prací byl koordinován se záchranáři Hlavní báňské záchranné stanice Praha, kteří se také dostavili na místo neštěstí.

Jednotky zajistily výkop pažením a připravily prostor pro ustavení sacího bagru, který na místo dojel krátce před sedmnáctou hodinou. Následně začalo samotné vyprošťování, které bylo ukončeno několik minut po osmnácté hodině, kdy bylo tělo pomocí transportní vany předáno koronerovi k ohledání. Po uklizení a sbalení materiálu se jednotky začaly vracet na své základny.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem