HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vichřice Fabienne pustošila obce na Rakovnicku

V neděli 23. září v 19.44 hodin přijala tísňová linka Krajského operačního a informačního střediska HZS Středočeského kraje v Kladně oznámení o poškození střech rodinných domů, popadaných stromech a o staticky narušených objektech v obcích Chrášťany a Kněževes. 

Na místo byl vyslán velitelský automobil ze stanice Rakovník a místní dobrovolné jednotky. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že u několika domů silný vítr strhl střechy, u čtyř objektů narušil statiku a komunikace jsou zasypané desítkami vyvrácených stromů.

Po příjezdu řídícího důstojníka ÚO Kladno byla do krizové situace zapojena také starostka obce a na místo byly povolány profesionální jednotky. Ze stanice Rakovník vyjeli hasiči s cisternou CAS 24, automobilovým žebříkem a vyprošťovacím automobilem, kladenská stanice vyslala technický kontejner a cisternu CAS 24 a stanice Slaný kontejner s výdřevou. Zároveň byl vyhlášen poplach dobrovolným jednotkám obcí Nové Strašecí a Rynholec. Vzhledem k rozsahu škod byla o pomoc požádána i jednotka ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu s těžkou technikou a k posouzení statické stabilizace budov byla vyžádána také součinnost se statikem.

U dvou rodinných domů jednotky provedly zpevnění pomocí výdřevy a následné provizorní zastřešení. Pomocí stroje UDS-214 ze Zbirohu byl jeden objekt na základě rozhodnutí statika stržen a ta samá technika byla využita i na odstranění poškozeného betonového sloupu. U jednoho zborceného objektu bylo jednotkami částečně rozebráno obvodové zdivo, které hrozilo pádem. Do ranních hodin hasiči odklidili asi čtyřicet stromů padlých do silnic, železniční trati a elektrického vedení. Celkem bylo zkontrolováno šestnáct rodinných domů, které byly ohroženy vyvrácenými stromy nebo hrozilo narušení jejich statické stabilizace. Odstraňování následků v obou obcích bude pokračovat i v následujících dnech.

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje eviduje za neděli 23. září přibližně 250 událostí, z nichž byly čtyři pětiny ohlášeny večer, jen mezi 20. a 21. hodinou jich přibyla téměř stovka! Nejvíce se řádění vichřice projevilo na Rakovnicku, kde evidujeme přes třicet událostí, obdobně tomu bylo i na Berounsku. Přibližně o deset událostí méně likvidovali hasiči v okresech Kladno, Benešov, Praha-východ a Příbram. Naopak nejméně výjezdů (5-7) měly jednotky na Kutnohorsku, Kolínsku a Mělnicku. Většinou šlo o technické zásahy při odstraňování popadaných stromů nebo větví, uvolněných plechů ze střech a povalených ohrad, plotů či billboardů. Výjimkou nebylo ani čerpání vody, případně likvidace bahna nateklého z polí. Ve dvou případech, kdy vlak najel do spadlého stromu, spolupracovali u událostí i drážní hasiči – Lužná (Rakovník) a Dřísy (Praha-východ).

npor. Ing. Martin Vondra
velitel stanice Slaný

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem