HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Více jak 88 milionů korun pomohlo v modernizaci techniky a zázemí jednotek požární ochrany obcí

Zdroj: KÚ KHK 

Královéhradecký kraj v uplynulém roce znovu spolufinancoval dotace pro jednotky požární ochrany obcí, které umožní pořízení nové techniky a výstavbu, či modernizaci zázemí dobrovolných hasičů v regionu. Celková výše dotace pro jednotky v Královéhradeckém kraji byla 88 milionů korun a podílel se na ní nejen kraj, ale také stát prostřednictvím dotačního programu ministerstva vnitra.

„Modernizace hasičské techniky není jen otázkou bezpečnosti v našich obcích, ale také klíčovým faktorem pro další rozvoj dobrovolných hasičských sborů. Aktivní a dobře vybavené jednotky požární ochrany jsou nepostradatelnými partnery pro výborně fungující krajský integrovaný záchranný systém, zejména pak pro náš profesionální hasičský záchranný sbor. Díky dotacím obce a města mohou nakoupit dopravní automobily pro přepravu hasičů, nové cisternové automobilové stříkačky, ale peníze jdou pravidelně také na výstavbu či rekonstrukci požárních zbrojnic,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Na více než dvě desítky projektů uvolnil kraj ze svého rozpočtu 24,5 milionu korun, z rozpočtu ministerstva vnitra šlo 63,6 milionu korun. Na spolufinancování každého projektu se musí podílet také obec nebo město jakožto zřizovatel jednotky sboru dobrovolných hasičů.

„Dotace na modernizaci vybavení a zázemí dobrovolných hasičů vnímáme jako nápravu jistého dluhu, který vůči vybavenosti dobrovolných jednotek požární ochrany dlouhodobě přetrvává, a to v celé republice. I z toho důvodu byly finanční prostředky určené na tyto účely ze strany vedení HZS ČR navýšeny a může tak být vyhověno většímu počtu žádostí, než bylo zvykem v uplynulých letech. Například bylo nyní podpořeno osm žádostí o dotace na nákup nových cisteren, zatímco v minulém kole rozdělování dotací byly přiděleny prostředky na nákup pouze tří cisteren. Další finanční prostředky jsou poté na vybavení dopravními automobily a do staveb,“ uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje David Pouč.

Přehled podpořených projektů

– uváděné částky jsou v celkovém objemu, tzn. včetně spoluúčasti zřizovatele jednotky

Stavba nebo rekonstrukce požární zbrojnice

  • celkem 7 projektů za částku 77 milionů korun (z toho 15 milionů dotace kraje)
  • příjemci dotace: Třebihošť, Provodov-Šonov, Česká Skalice, Pěčín, Bílá Třemešná, Javornice, Mžany

Pořízení nové cisternové automobilové stříkačky z rámcové dohody

  • celkem 8 projektů za částku 64 milionů korun (z toho 8 milionů dotace kraje)
  • příjemci dotace: Hajnice, Vrchlabí, Pilníkov, Chlumec nad Cidlinou, Skřivany, Kostelec nad Orlicí, Lukavice, Havlovice

Pořízení nového dopravního automobilu nebo požárního přívěsu pro hašení

  • celkem 5 projektů za 6,4 milionu korun (z toho 1,5 milionu dotace kraje)
  • příjemci dotace: Úbislavice, Kosice, Stěžery, Batňovice a Nové Město nad Metují

Zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem