HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vážná nehoda cisterny s chemikálií

1.11.2023 Běstviny (Dobruška)

Dnes před šestou hodinou ranní vyslalo operační středisko krajských hasičů dvě jednotky na sil. I/14 u obce Běstviny k dopravní nehodě tahače s cisternovým návěsem a třemi osobními vozidly. Dále na místo vyjel i chemický vůz z CHS Velké Poříčí a chemický kontejner, družstvo hasičů s technickou cisternou a kontejner na čerpání ropných produktů z CHS Hradec Králové.

Na místě byly tři zraněné osoby, z toho jedna zůstala ve vraku zaklíněná. Cisterna s tahačem se převrátila na bok a unikala z nich přepravovaná chemikálie i motorová nafta. Protože unikající látka nebyla za předpokladu krátké expozice extrémně nebezpečná (fenolformaldehydová pryskyřice), zvolil velitel jako prioritou vyproštění zaklíněné osoby z vozidla, které bylo navíc částečně přimáčknuté převráceným návěsem - vyproštění proběhlo ve spolupráci s posádkami ZZS KHK .

Následně jednotky prováděly likvidační práce především s ohledem na ochranu životního prostředí. Během zásahu používali hasiči při práci s chemikálií dýchací techniku k ochraně dýchacích cest a jednorázové ochranné obleky. Tahač s návěsem byl ve spolupráci se specializovanou firmou převrácen zpět na kola a zbytek chemikálie byl přečerpán do náhradní cisterny dopravce.

Místo zásahu bylo následně předáno firmě, která bude provádět sanaci silnice i půdy v místech, kde došlo kvůli úniku ke kontaminaci.

Komunikace I/14 mezi obcemi Spy a Běstviny byla po dobu zásahu uzavřena.

Zasahovali hasiči z HS Dobruška, JSDH Dobruška, JSDH Nové Město nad Metují, CHS Velké Poříčí a CHS Hradec Králové.

FOTOGALERIE

Zbyněk Voříšek, zastupující tiskový mluvčí
FOTO: Michal Fanta / HZS Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem