HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V rekreační oblasti u Petrova na břehu Sázavy shořela chata

V úterý 27. prosince v 16.31 hodin byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen požár chaty v Údolí Temna u obce Petrov v okrese Praha-západ. 

mapa.jpg

Operační důstojník vyslal na místo profesionální hasiče z Jílového a Říčan a jednotky SDH obcí Jílové a Davle – celkem šest cisternových automobilových stříkaček. Při příjezdu první jednotky byla dřevěná chata o půdorysu 4 x 5 metrů už celá v plamenech.

Zásah komplikoval nepřístupný terén pro požární vozidla, proto velitel zásahu rozhodl o natažení 150 metrů přívodního hadicového vedení B, na které se v blízkosti objektu nasadil rozdělovač pro dva útočné proudy. Požár se podařilo lokalizovat v 17.10 hodin.

Poté se jednotky soustředily na rozebírání konstrukce chaty, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. V průběhu zásahu, který probíhal v dýchací technice, vynesli hasiči z objektu dvě dvoukilogramové propan-butanové lahve, které ochlazovali.  Po závěrečném průzkumu termokamerou s negativním výsledkem byla v 18.38 hodin ohlášena na Krajské operační a informační středisko likvidace požáru. Následovalo balení materiálu a postupný odjezd jednotek na základny.

Škodu způsobenou požárem na celodřevěné stavbě vyčíslil vyšetřovatel na 450 tisíc korun, zachránit se vzhledem k rozsahu požáru nepodařilo nic. V chatě se naštěstí nikdo nenacházel a celá událost se obešla bez zranění. Příčina vzniku požáru bude ještě předmětem dalšího vyšetřování, ale byly stanoveny dvě možné verze – nedbalost při používání topidla nebo sálavé teplo od topidla.

Foto:
nstržm. Luboš Hrachovec, stanice Jílové - směna B, ÚO Kladno
nprap. Bc. Zdeněk Stoklasa, vyšetřovatel požárů, ÚO Příbram

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem