HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V rekreační oblasti poblíž Slapské přehrady vyhořely dvě chaty

Ve středu 24. května hodinu před polednem byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen požár chaty v katastru obce Čelina na Příbramsku. 

Operační středisko na místo vyslalo profesionální hasiče z Dobříše a Příbrami a postupně i jednotky SDH obcí Borotice-Dražetice, Chotilsko, Nečín, Nový Knín a Sedlčany. V průběhu jízdy prvních sil k události bylo totiž upřesněno, že chata je požárem zachvácena v plném rozsahu a hoří už i okolo stojící stromy.

Po prvotním průzkumu však byla situace ještě horší, neboť plameny přeskočily na sousední chatu. Navíc oba objekty byly na konci chatové osady, kam byl špatný přístup pro hasičská vozidla, bez možnosti ustavení výškové techniky. Z cesty tak byla odvolána automobilová plošina ze stanice Příbram.

Majitel chaty se nacházel venku, ale byl lehce intoxikován zplodinami hoření a také popálen na ruce. Přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby ho ošetřila na místě bez nutnosti převozu do nemocnice.

Vlastní zásah probíhal několika vodními proudy na obě chaty. Hasiči však museli postupovat velice opatrně, protože uvnitř byly menší i větší propanbutanové lahve. Potřebná hasební voda se čerpala z Čelinského potoka za chatami a zároveň byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště na nedalekém rybníku.

Likvidace požáru byla nahlášena před půl čtvrtou odpoledne, kdy se jednotky začaly vracet na své základny. Na čtyřiadvacetihodinovou dohlídku požářiště byli ponecháni místní hasiči SDH Borotice-Dražetice.

Škody způsobené požárem vyčíslil příbramský vyšetřovatel na první chatě částkou dva miliony korun a na druhé jeden milion. Uchránit se podařilo majetek za přibližně jeden milion korun. Jako příčinu vzniku požáru stanovil nedbalost při výměně propanbutanové lahve u plynové chladničky.

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem