HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V obci Veleň se převrátil automobilový jeřáb na rodinný dům - AKTUALIZACE

V úterý 30. srpna v půl deváté ráno přijal operátor tísňové linky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje informaci o pádu autojeřábu na rodinný dům v obci Veleň v místní části Mirovice.  

K místu události vyslal operační důstojník profesionální jednotky ze stanic Stará Boleslav a Mělník a ze stanice Mladá Boleslav vyjel řídící důstojník územního odboru, součastně vyrazila i místní jednotka SDH Veleň.  Zároveň byly v rámci mezikrajské výpomoci vyslány jednotky HZS hl. města Prahy ze stanic HS3 Holešovice a HS10 Satalice.

V době příjezdu prvních jednotek byla už obsluha jeřábu mimo kabinu vozidla. Zraněnému muži hasiči společně s přítomnou zdravotnickou záchrannou službou poskytli prvotní ošetření a následně byl pacient transportován do pražské nemocnice. Velitel zásahu poté nechal vytýčit prostor, kam byl zakázán vstup, a vyčkalo  se na příjezd statika. Ten pak prohlédl celou budovu, na kterou jeřáb spadl.

Po příjezdu zástupců firmy, která je majitelem jeřábu, bylo domluveno, že samotné vyprošťování si zajistí vlastními prostředky. Hasiči provedli sanaci drobného úniku provozních kapalin. Po dohodě s kriminální policií byl zásah v úterý okolo osmnácté hodiny ukončen. Druhý den by se měl na místo dostavit soudní znalec, který nejprve celé místo zadokumentuje, teprve poté dojde k samotnému vyproštění autojeřábu.  

Ve středu od dopoledních hodin na místě probíhaly přípravné práce k ustavení vyprošťovacího jeřábu. Nejprve bylo nutné pomocí sond zjistit podloží, na které následně firma ustavila jeřáb. Zhruba okolo 15. hodiny firma, které jeřáb patřil, započala se samotným vyprošťováním, které bylo úspěšně ukončeno okolo dvacáté hodiny. Poté budovu prohlédl statik, který nařídil určitá opatření k zajištění bezpečí v okolí domu, samotný dům zůstal z části obyvatelný.

nprap. Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

vytisknout  e-mailem