HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Chorvatském Dubrovníku proběhlo mezinárodní cvičení SVAROG 2017

Ve dnech 14. – 16. listopadu 2017 se zúčastnili pražští hasiči mezinárodního cvičení, které mělo simulovat společnou operaci při hašení rozsáhlých lesních požárů. Jednalo se o setkání účastníků projektu Svarog, který začal v květnu ve francouzském Valabre, kde se probíralo řízení a velení v boji proti lesním požárům.


Dále se cvičení zaměřilo na předpovídání šíření fronty požáru a vytvoření grafického zobrazení taktické situace. Cvičení se zúčastnily AFFFP (Aerial forest fire fighting module using planes) a GFFF (Ground forest fire fighting) moduly z Makedonie, Černé Hory, Rakouska a Francie a EUCPT (EU civil protection team), který měl za úkol koordinaci a spolupráci mezi zúčastněnými moduly.

Více informací o projektu SVAROG 2017 najdete na http://www.svarog2017.eu/. Na cvičení byl zařazen i bohatý pozorovatelský program pro 20 pozorovatelů nejen z evropských zemí. Velmi cenná byla možnost osobně se setkat s představiteli jednotlivých modulů, vidět jejich vybavení a zapojení do záchranných prací. Cvičení bylo organizováno na velmi vysoké úrovni a zejména nasazení jednotlivých týmů bylo excelentní.

Text: pprap. Jiří Kubeš

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem