HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Územní odbor Ostrava

Územní odbor Ostrava
Výškovická 40
700 30, Ostrava - Zábřeh
Elektronická adresa pro doručování dokumentů: podatelna (zavinac) hzsmsk.cz
Kontaktní e-mail: msk.sekretariat (zavinac) hzscr.cz
+420 950 730 300

Ředitel územního odboru
plk. Ing. Jiří Němčík, MBA
telefon: +420 950 730 300

OV_mapa.jpg

 

Ostrava - Zábřehzabreh.JPG
Výškovická 40, 700 30

Tel.: 950 730 011
Velitel stanice : mjr. Ing Radim Bajger
Evidenční číslo : 816010

Typ stanice a předurčenost k záchranným pracím:       C3-C, F-O


 




 

Historie stanice a založení
IVC bylo původně hasičskou stanici, jejíž stavba byla zahájena v listopadu 1980 a byla plánována jako nová Centrální požární stanice. Slavnostně byla otevřena v únoru 1989. Stanice byla tvořena objekty A, B, C. V následujících letech prošla několika stavebními úpravami a rozšířeními. Od roku 2002 začala v areálu působit další základní složka IZS, a to ZZS Moravskoslezského kraje a tím stanice přešla do režimu IVC. ZZS je v areálu IVC zastoupena pozemními výjezdovými skupinami a jednou leteckou výjezdovou skupinou se samostatným hangárem a heliportem. V areálu byla vybudována služebna Městské policie Ostrava. Poslední stavební akci byla výstavba hangáru pro vrtulník Letecké služby Policie České republiky.

Hasební obvod stanice
Výškovice, Proskovice, Stará Bělá, Vítkovice, Zábřeh, Polanka nad Odrou, Nová Ves, Hulváky, Klimkovice, Vřesina u Bílovce, Kunčice.

Specializace stanice

Jednotka se specializuje na nejsložitější technické zásahy a zásahy spojené s unikem nebezpečných látek. Příslušnici jednotky tvoři personální základnu pro speciální odřady:

• Vyhledávání a záchrana osob ze zřícených budov (USAR – Urban Search and Rescue)

• Velkokapacitní čerpání při záplavách (HCP – High Capacity Pumping)

• Řešeni rozsáhlých výpadků elektrické energie (EG – Electric Generator)


V hasebním obvodu stanice jsou všechny druhy specifických objektů:

Charakter krajiny v zásahovém obvodu IVC Ostrava‑Zábřeh má mírně zvlněný reliéf v jihozápadní časti města. V teto časti se nachází velké významné výrobní podniky Vítkovice, zřizovatel jednotky HZS podniku, a Vítkovice Steel a dále městské časti s 87 objekty se zvýšeným požárním nebezpečím, pro které je zpracována dokumentace zdolávání požáru, objekty s velkým počtem osob a členitou vnitřní dispozici, multifunkční hala Ostravar Aréna s kapacitou až 12 500 diváků, Městský stadión Ostrava s kapacitou vice než 15 000 diváků, dále domovy s pečovatelskou službou, nemocnice,

hotely, mateřské a základní školy, ale také vysoké školy a bytová zástavba se značným počtem vysoko podlažních domů. Mezi další významné objekty patři hypermarkety a supermarkety – Avion Shopping park, IKEA, Albert, Electro World, Kika, Decathlon, Kaufland, OBI. Některé objekty jsou vybaveny podzemními garážemi. V zapadni časti zásahového obvodu se nachází Sanatoria Klimkovice, která jsou lázeňským komplexem, který zajišťuje léčebně – rehabilitační péči dospělým i dětem.

Zásahovým obvodem IVC Ostrava‑Zábřeh prochází dálnice D1 s tunelem Klimkovice.

Zásahovým obvodem protéká řeka Odra, na které je nainstalován profil norné stěny.

vytisknout  e-mailem