HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění HZS Zlínského kraje.

(5.8.2015) Upozornění pro občany a firmy, které sídlí v blízkosti bývalého muničního areálu ve Vlachovicích-Vrběticích. 

V souvislosti se současnými klimatickými podmínkami vyznačujícími se vysokými teplotami a suchem upozorňuje Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje všechny občany a pracovníky firem, kteří sídlí či vlastní nemovitost v blízkosti areálu Vojenského technického ústavu, s. p. odštěpný závod VTÚ VM Slavičín na zvýšené nebezpečí vzniku požáru při používání otevřeného ohně v přírodním prostředí.
 
Vzhledem k tomu, že v současné době stále probíhá vyklízení muničních skladů nacházejících se v tomto areálu a v celém areálu se také ještě vyskytuje množství nevybuchlé munice po loňských explozích, případný požár v přírodní prostředí v okolí areálu může mít za následek další mimořádnou situaci.
 
Podle aktuálních předpovědí má obdobné počasí přetrvávat i v příštích dnech. Z tohoto důvodu Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje vyzývá všechny občany obcí v okolí Vlachovicích-Vrběticích k maximální opatrnosti při jakékoli činnosti, která by mohla vést ke vzniku požáru. Z tohoto důvodu je třeba především zásadním způsobem omezit používání otevřeného ohně v přírodním prostředí. Za mimořádně suchého počasí postačí k zapálení vyschlého porostu i výfuk osobního automobilu, který by vyschlou trávou projížděl. Z tohoto důvodu připomínáme hlavní zásady předcházení vzniku požárů v přírodě. Jedná se zejména o manipulaci s možnými zdroji zapálení např.:
 
• neodhazovat hořící zápalky a nedopalky na zem,
• nepoužívat výrobky zábavní pyrotechniky (světlice, petardy, létající lampiony aj.),
• nerozdělávat oheň ve volné přírodě,
• omezit použití zahradních grilů a podobných zařízení. Tyto používat v souladu s návodem
k použití od výrobce.
 
V případě, že bude v nejbližších dnech provozně a technicky nezbytné vykonávat činnost se zvýšeným rizikem vzniku požáru, například některé zemědělské práce (sklizeň obilovin, slámy, sena) je nutné o tom informovat velitele zásahu nebo jeho zástupce, a to minimálně 48 hodin předem. Složky IZS v tomto případě přijmou vhodná režimová opatření, včetně případného zajištění požární asistence.
 
Závěrem znovu důrazně upozorňujeme na skutečnost, že požár v blízkosti muničního areálu a jeho případné rozšíření do nebezpečných oblastí by mohl mít závažné následky.
 
plk. Ing. Zdeněk Otrusina, vrchní rada
náměstek krajského ředitele
HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem