HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Únik čpavku na zimním stadionu v Příbrami likvidovali hasiči v protichemických oblecích

Ve středu 9. května krátce před osmou hodinou byl na tísňovou linku středočeských hasičů nahlášen únik čpavku ze strojovny chlazení na zimním stadionu v Příbrami. 

Na místo byly vyslány jednotky profesionálních hasičů z Příbrami a Dobříše s pěti vozidly, včetně speciálního protiplynového automobilu a dekontaminačního přívěsu. Současně byla k události vyžádána Policie ČR a zdravotnická záchranná služba.

Po příjezdu na zimní stadion naměřil velitel zásahu u vchodu do areálu zvýšenou koncentraci čpavku. Proto vyhlásil druhý stupeň poplachu a povolal posily. Zároveň nechal dokončit evakuaci osob a stanovil režimová opatření s ohledem na pohyb osob uvnitř a v okolí objektu. Na místo postupně vyrazily jednotky sboru dobrovolných hasičů Příbram VI-Březové Hory, Trhové Dušníky, Rožmitál pod Třemšínem, Ohrazenice, Dolní Hbity, Obecnice a Milín.

Skupina hasičů v maximální protichemické ochraně, tzn. v dýchací technice a přetlakovém protichemickém obleku, vstoupila do kontaminované místnosti s vysokou koncentrací plynného čpavku. Zde za extrémně špatné viditelnosti způsobené uniklým amoniakem hasiči prováděli zkrápění vodní mlhou a následně i uzavření armatur. Vodní mlhu vytvářely jednotky i vně zimního stadionu, aby se zamezilo úniku štiplavého plynu dál do okolí. Na místo se dostavila výjezdová skupina chemické laboratoře HZS Středočeského kraje z Kamenice, která krátce před jedenáctou hodinou potvrdila úspěšnost zvolené taktiky a zastavení úniku nebezpečné látky.

Velitel zásahu spolupracoval také s vodoprávním úřadem a provozovatelem zimního stadionu. O události byl informován i příbramský starosta, který se dostavil na místo. Na odčerpání čpavkové vody z havarijní jímky byla přizvána odborná firma se speciálním cisternovým automobilem. Následně proběhlo ve všech částech stadionu kontrolní měření, které výskyt čpavku uvnitř objektu nepotvrdilo.

V pět hodin odpoledne bylo místo zásahu předáno zástupci provozovatele a jednotky se začaly vracet na své základny. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách bude celý objekt opět zkontrolován.

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem