HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tři jednotky hasičů se zapojily do záchrany tonoucích mužů pod jezem v Ostravě-Hrabové

            Tři jednotky dobrovolných a profesionálních hasičů z okresu Ostrava-město vyjely v sobotu 21.7.2018 po poledni k nahlášenému tonutí v Ostravě, a to k jezu na řece Ostravici v Ostravě-Hrabové (Mostní ulice). Při záchraně dvou mužů se zapojily do spolupráce s dalšími složkami integrovaného záchranného systému (IZS) - Policií ČR a Zdravotnickou záchrannou službou MSK.

            První z dvojice mužů na břehu (31 let) zřejmě skočil v parném počasí do rozvodněné řeky (po nedávných vytrvalých srážkách) pod jezem mezi Hrabovou a Vratimovem, plné pohybujících se kusů dřeva a dalších naplavenin, aby se osvěžil, druhý (45 let) za ním skočil, aby mu pomohl. Ten druhý byl následně nesen silným proudem, až jej po přibližně patnácti minutách o více než kilometr níže vytáhli z vody policisté.

            Jednotka dobrovolných hasičů z Vratimova jela za tímto „plovoucím“ mužem, jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Fifejdy na další jez po proudu v Ostravě-Kunčicích pro případné zachycení muže a jednotka HZS Moravskoslezského kraje Ostrava-Jih zůstala k dispozici u jezu v Hrabové. Vzhledem k rychlému vylovení obou mužů nemuseli hasiči použít žádné čluny, které sem na začátku zásahu přivezli.

            Při vytažení nejevil pětačtyřicetiletý muž žádné známky života. Poskytování první pomoci zahájili dobrovolní hasiči z Vratimova, pak se připojil tým ZZS MSK. Podařilo se jim obnovit pravidelný srdeční rytmus pacienta a v kritickém stavu jej ZZS MSK transportovala do ostravské Fakultní nemocnice.

            Prvnímu muži (31 let) se ve vodě ve vývaru pod jezem v Hrabové podařilo zachytit větve a udržet se nad hladinou. Po vytažení policisty mu základní pomoc poskytli hasiči a poskytli mu teplo uvnitř kabiny jejich hasičského vozidla. Utrpěl jen drobné oděrky a odmítl transport do zdravotnického zařízení.

            Lidé být velmi opatrní při letním koupání v neprověřených nádržích, jezerech, rybnících a řekách, a to nejen v souvislosti s náhlými změnami počasí. Měli by se koupat jen tam, kde to dobře znají, mít dostatek sil na plavání, nebýt pod vlivem alkoholu a nelézt do vody osamoceně. Pro děti to platí dvojnásob. Jasnou známkou toho, že mám raději zůstat na sluníčku na břehu a neriskovat zranění, či dokonce utonutí, bývá mj. silný proud vody a zmítající se kusy dřeva a dalších naplavenin v řece…

Odkazy do noveho okna

zachranatonoucichjezOstrava (1)

zachranatonoucichjezOstrava (1) 

Detailní náhled

zachranatonoucichjezOstrava (2)

zachranatonoucichjezOstrava (2) 

Detailní náhled

zachranatonoucichjezOstrava (3)

zachranatonoucichjezOstrava (3) 

Detailní náhled

zachranatonoucichjezOstrava (4)

zachranatonoucichjezOstrava (4) 

Detailní náhled

zachranatonoucichjezOstrava (5)

zachranatonoucichjezOstrava (5) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem