HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tragický požár rodinného domu v Kladně

V úterý 11. července krátce po půl druhé ráno přijalo Krajské operační a informační středisko středočeských hasičů oznámení o požáru rodinného domu v kladenské části Dubí. Oznamovatel si nebyl přesně jistý, co v domě hoří, ovšem uvedl, že v okně zmíněného domu vidí plameny a vycházet kouř ze střechy. 

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče z centrální stanice v Kladně a hasičské stanice ve Slaném spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Brandýsek a Hřebeč.

Ještě před příjezdem první jednotky na místo události došlo k upřesnění informace, že byl v hořící místnosti viděn člověk. Proto velitel zásahu ihned po příjezdu na místo nařídil průzkum s využitím vysokotlakého proudu. Ten je v takovýchto případech rychlejší, ale současně je omezen délkou a množstvím vody, které je schopný dodat na požářiště. Velitel zásahu se tak rozhodl, právě s ohledem na rychlost. Současně nařídil vybudovat standartní vedení proudem C.

Šest hasičů v dýchací technice prohledávalo zakouřený objekt. Plamenné hoření sice nebylo vidět, ale hustý kouř komplikoval pohyb. Po několika okamžicích našli v přízemí mrtvého psa. Průzkum se přesunul do podkroví, kde nalezli osobu v bezvědomí. Okamžitě ji evakuovali mimo zakouřený prostor a předali zdravotnické záchranné službě. Přes veškerou snahu záchranářů však lékař konstatoval exitus.

Jelikož stále existovala možnost, že se v objektu nachází další osoby, průzkum pokračoval. Vyhledávání osob bylo ukončeno s negativním výsledkem. Současně byla nasazena přetlaková ventilace, která zlepšila viditelnost v budově. Další družstvo hasičů vyhledávalo skrytá ohniska požáru a dohašovalo je.

Krátce po druhé hodině byl požár lokalizován. Hasiči nadále vyhledali a postupně hasili všechna skrytá ohniska požáru. Následně byl objekt odvětrán a zkontrolován termokamerou, která odhalí všechna potenciálně nebezpečná místa. Krátce po páté hodině byla nahlášena likvidace požáru a celý objekt si převzala Policie ČR k došetření události.

Předběžná výše škody byla stanovena na 1 900 000 korun. Hasiči svým zásahem uchránili další hodnoty ve výši 5 000 000 korun. Příčina požáru je v současné době v šetření.

ppor. Ing. Jan Sýkora, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001-tragický požár rodinného domu v Kladně

001-tragický požár rodinného domu v Klad... 

Detailní náhled

002-tragický požár rodinného domu v Kladně

002-tragický požár rodinného domu v Klad... 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem