HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Svatá Hora si připomněla čtyřicet let od ničivého požáru

Na počest mnoha set hasičů, dalších zachránců i obyčejných lidí, kteří přesně před čtyřiceti lety pomáhali při obrovském požáru Svaté Hory v Příbrami, byla v sobotu 28. dubna v areálu nejznámějšího mariánského poutního místa v Čechách uspořádána vzpomínková akce. 

Na její přípravě se kromě územního odboru Příbram HZS Středočeského kraje a Okresního sdružení hasičů Příbram podílelo Město Příbram a také Římskokatolická farnost u kostela Nanebevzetí Panny Marie Svatá Hora. Mezi mnoha oficiálními hosty byli generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba a ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš.

Dopolední program začal Mší svatou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Pak následoval průvod praporů všech tehdy zasahujících sborů, který z parkoviště pod Svatou Horou došel na prostranství před areálem, kde se odehrávala převážná část celodenní akce. Po slavnostních projevech a dekorování praporů byla hasičským sborům a dalším subjektům zúčastněným při likvidaci a obnově národní kulturní památky předána pamětní ocenění.

Odpoledne patřilo především veřejnosti, která si mohla prohlédnout vystavenou požární techniku, se kterou přijeli profesionální i dobrovolní hasiči. K vidění byla nejen nejmodernější vozidla a další prostředky, které mají jednotky k dispozici v současnosti, ale také technika historická. V dynamických ukázkách potom hasiči například předvedli, jaký je rozdíl při zdolávání požáru pomocí ruční koňské stříkačky nebo nynější cisternovou automobilovou stříkačkou. Diváky zaujaliy i ukázky vyprošťování z havarovaného vozidla, chemického průzkumu a dekontaminace, práce lezců nad volnou hloubkou z výškové techniky i předvedení dalších speciálních prostředků pro záchranu lidských životů a majetku.

Obrovským lákadlem pro malé i velké návštěvníky byl kouřový stan, který simuluje podmínky při požáru. Lidé si tak mohli na vlastní kůži vyzkoušet, v jak složitém prostředí se hasiči pohybují třeba při požáru v domácnostech. Hodně živo bylo stále i kolem stanu prevence rizik, kde byly hlavně pro děti připraveny různé soutěže a kvízy, které prověřily jejich znalosti z požární ochrany a poskytování pomoci při vzniku mimořádné události.

pecet.png

Ke čtyřicátému výročí byla už v průběhu týdne ve svatohorském muzeu otevřena výstava, která celou událost připomíná. Návštěvníci si až do konce roku mohou prohlédnout vystavené dobové dokumenty a fotografie zachycující ničivý požár, jeho likvidaci i obnovu areálu. Součástí expozice jsou i ukázky hasičské výstroje.

Kompletní fotogalerie

por. Ing. Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem