HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

AKTUALIZACE - Středočeští hasiči vyjeli na pomoc Řecku v boji s rozsáhlými požáry

V úterý v sedm hodin ráno odjelo z Berouna šest středočeských hasičů s vybavením do Podivína, kde se setkají s kolegy z jiných krajů a odtud zamíří na pomoc do požáry sužovaného Řecka. 

Řekové požádali prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie během včerejšího odpoledne o pomoc, konkrétně o letecké hašení a pozemní týmy. Středočeští hasiči přispějí dvěma speciálními čtyřkolkami z Berouna a Rakovníka. Tyto čtyřkolky jsou upraveny pro hašení v odlehlých oblastech. Jsou vybaveny ženijní technikou, hadicemi, čerpadlem a jsou schopny na místo dopravit 300 l vody. Ačkoli to nevypadá jako velká zásoba, dokážou pomocí D-programu zahasit menší ohniska požáru. D-program je hašení pomocí hadic o průměru 25 mm, což je šířka větší zahradní hadice. Pomocí kvalitního čerpadla a proudnice však dokáže vytvořit vodní proud, který pronikne i pod zem a zastaví tak požár, který se šíří kořenovým systémem.

Další velkou výhodou čtyřkolek je, že jsou velmi rychlé a snadno mění své postavení, což je pro podmínky v Řecku ideální. Samozřejmě nedokážou zastavit tzv. frontu požáru, tedy směr kudy se požár primárně šíří, ale od toho jsou součástí naší pomoci automobilové cisterny. Naším úkolem bude zabránit rozšíření požárů do stran a vyhledávat a likvidovat menší ohniska požáru, která by se postupně rozhořela vytvořila tak další požár. Díky rychlosti čtyřkolek může velitel velmi rychle nasazovat síly tam, kde je to nezbytně nutné a případně doposlat cisternu, která požár dohasí. Čtyřkolky pak můžou být rychle nasazeny jinde.

Mimo to, jsou vhodné pro rychlý průzkum nebo dovoz materiálu. Lze je použít i pro dopravu vody jako pojízdné čerpadlo. Čtyřkolky jsou vybaveny i ženijním materiálem, takže dvoučlenná osádka může na místě provést základní úpravu terénu, která by byla případně nutná k lepšímu zvládnutí požáru. Tento náročný úkol budou mít na starost právě středočeští hasiči.

S sebou si vezou i veškerý proviant na deset dní nasazení, ale předpoklad je, že budou nasazeni sedm dní. Další přibližně tři dny jsou určeny na přesun z České republiky do Řecka.

Rozhodnutí o jejich nasazení padlo teprve včera odpoledne, ale to nebyl problém, jelikož pro podobný zásah bylo vše již připraveno. Přes noc se tedy vše zkontrolovalo a dořešily se pouze podrobnosti. Proto mohli dnes ráno všichni včetně techniky vyjet z berounské centrální hasičské stanice. Na místě se s nimi rozloučil a popřál jim bezproblémovou cestu náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro IZS a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík, který jim také předal aktuální informace nutné k jejich cestě do Podivína.

Naše hasiče čeká nelehký úkol, ale mezi příslušníky jsou i tací, kteří se zúčastnili již prvního nasazení v Řecku, tak již nějakou představu o fungování na místě mají. Přesná lokalita, kde budou zasahovat, bude teprve upřesněna.

AKTUALIZACE: 
18:44 - Hasiči jsou krátce za Budapeští. Teplota na místě je přes 30°C. Cesta za doprovodu místní policie pokračuje bez problémů.

Nezbývá, než popřát šťastnou cestu a brzký návrat.

ppor. Ing. Jan Sýkora, DiS.
HZS Středočeského kraje

Odkazy do noveho okna

001 - odjezd na pomoc Řecku

001 - odjezd na pomoc Řecku 

Detailní náhled

002-odjezd na pomoc Řecku

002-odjezd na pomoc Řecku 

Detailní náhled

003-odjezd na pomoc Řecku

003-odjezd na pomoc Řecku 

Detailní náhled

004-odjezd na pomoc Řecku

004-odjezd na pomoc Řecku 

Detailní náhled

005-zastávka za Budapeští

005-zastávka za Budapeští 

Detailní náhled

006-zastávka za Budapeští

006-zastávka za Budapeští 

Detailní náhled

007-zastávka za Budapeští

007-zastávka za Budapeští 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem