HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Složky IZS zvládly simulovaný únik amoniaku v nošovickém pivovaru

            Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů se zapojilo ve středu 24.10.2018 do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) v Nošovicích (okres Frýdek-Místek), jehož cílem bylo likvidovat únik amoniaku (chladicího média) v areálu Pivovaru Radegast a zachránit zraněného zaměstnance ze sklepních prostor.

            Simulovaný únik amoniaku byl detekován v chodbě „ležáckého“ sklepa. Z energetického dispečinku byl ihned dálkově uzavřen havarijní uzávěr a událost oznámena na tísňovou linku hasičů. Protože nešlo vyloučit šíření oblaku amoniaku po areálu pivovaru, pomocí podnikového rozhlasu byla vyhlášena evakuace zaměstnanců.

            Cvičením byly ověřeny a procvičeny nastavené postupy, které mají provést zaměstnanci pivovaru v případě vzniku mimořádné události, rovněž se vyzkoušela jejich spolupráce se všemi základními složkami IZS - hasiči, Policií ČR a zdravotníky ZZS MSK.

            Postupovalo se podle předem zpracované havarijní karty. Profesionální hasiči (stanice HZS MSK Nošovice a Frýdek-Místek) zachránili intoxikovaného zaměstnance, očistili ho v dekontaminační sprše a předali do péče posádky ZZS MSK. Dobrovolní hasiči (Nošovice, Vyšní Lhoty, Frýdek) pomohli s dekontaminací zasahujících kolegů v nebezpečné zóně a vytvořili ochrannou vodní clonu před vstupem do objektu. Policie ČR si ověřila časy potřebné k rozestavení hlídek, které by v případě skutečné události provedly uzávěru oblasti a odklon dopravy na objízdné trasy.

            Spolupráce s vedením pivovaru byla podle cvičících záchranářů příkladná. Cvičení potvrdilo, že pivovar Radegast je dobře připraven zvládnout takovou mimořádnou událost.

Odkazy do noveho okna

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (2)

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (2) 

Detailní náhled

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (3)

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (3) 

Detailní náhled

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (4)

cviceniIZSamoniakRadegast_Nosovice (4) 

Detailní náhled
Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem