Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Slavnostní předání techniky z projektu "Efektivní zásah"

Předání techniky a prostředků pořízených v rámci projektu Technika, technologie a prostředky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky pro efektivní zásah.  

V Hlučíně dne 31. srpna 2015
 
V pravé poledne posledního prázdninového dne proběhl v prostoru Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně slavnostní akt předání techniky, technologií a prostředků pořízených v rámci projektu Technika, technologie a prostředky Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky pro efektivní zásah. Tento projekt byl z 85 % spolufinancován ze strukturálních fondů Evropské unie.
 
V rámci projektu byla pořízena následující technika a prostředky v celkové hodnotě převyšující 18 mil. korun:
  • Terénní vozidlo SxS s příslušenstvím, 2 kusy – umožňuje rychlejší zásah jednotek HZS kraje pro záchranu osob nebo hašení lesních požárů v členitém terénu nepřístupném pro běžnou požární techniku. Slouží také pro transport materiálu v těžko přístupných oblastech.
  •  Polní kuchyně humanitární základny, 1 kus – rozšiřuje možnosti pro nouzové přežití obyvatelstva v terénních podmínkách humanitární základny, je využitelná pro stravování složek IZS na místě dlouhodobého zásahu (při povodních, velkých lesních požárech apod.). Pomocí kuchyně lze připravit jídlo až pro 200 strávníků.
  • Mobilní kompresorová stanice, 1 kus – zvyšuje mobilitu činnosti potápěčské skupiny ZÚ HZS ČR a ochranu zdraví jejích příslušníků při nasazení této skupiny v terénních podmínkách. 
  • Zásahový radiometr, 2 kusy – zvyšuje bezpečnost práce hasičů při zásazích v prostředí ionizujícího záření a zlepšuje efektivitu měření při stanovení dávkového příkonu a aktivity radionuklidů. Tyto přístroje naleznou využití hlavně při dekontaminaci osob a techniky, kterou by jednotky ZÚ HZS ČR v případě rozsáhlé události prováděly. 
  • Bagr sací, 1 kus – zvyšuje kvalitu záchranných pracích jednotek PO při záchraně osob uvězněných pod troskami zřícených budov, v sesuté zemině použitím výkonné techniky a prostředků požární ochrany. Dokáže nasávat pevné i sypké materiály a kapaliny. Poradí si s předměty o rozměru až 20 cm a váze 20 kg a je schopen nasávat materiál z hloubky 12 m a vzdálenosti až 80 m.     
 
Slavnostního předání techniky se zúčastnili i starostové Hlučína a Zbirohu, tedy dvou měst, na jejichž území sídlí jednotky Záchranného útvaru, zástupci dodavatelských firem a další přizvaní hosté.
 
 
 
por. Ing. Ivo Adámek
OPŘJ, tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Telefon: 950 749 254
Mobil: 773 756 208
e-mail: ivo.adamek@zu-hlucin.izscr.cz
Odkazy do noveho okna

mobilní kompresorová stanice

mobilní kompresorová stanice 

Detailní náhled

nově pořízená technika a prostředky Záchranného útvaru HZS ČR (2)

nově pořízená technika a prostředky Zách... 

Detailní náhled

nově pořízená technika a prostředky Záchranného útvaru HZS ČR

nově pořízená technika a prostředky Zách... 

Detailní náhled

polní kuchyně humanitární základny (2)

polní kuchyně humanitární základny (2) 

Detailní náhled

polní kuchyně humanitární základny

polní kuchyně humanitární základny 

Detailní náhled

Sací bagr

Sací bagr 

Detailní náhled

terénní vozidlo SxS s příslušenstvím

terénní vozidlo SxS s příslušenstvím 

Detailní náhled

velitel ZÚ HZS ČR a hosté při slavnostním předání techniky

velitel ZÚ HZS ČR a hosté při slavnostní... 

Detailní náhled

zásahový radiometr

zásahový radiometr 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem