Záchranný útvar HZS ČR  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Centrální zásoby HZS ČR

Oddělení logistické podpory:

Na základě organizačních změn u HZS ČR a rozkazu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR č. 44/2023 ze dne 8. 11. 2023 došlo k 1. 2. 2024 k převodu 10 areálů skladů Skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR (SOZ HZS ČR) pod Záchranný útvar HZS ČR (ZÚ HZS ČR). U Záchranného útvaru tak na úseku IZS vzniklo nové oddělení logistické podpory, které pod sebou má deset odloučených pracovišť.

Pracoviště na oddělení logistické podpory:  

         Drahanovice                           Drahanovice 277, 783 44 Drahanovice

                        Hluboká nad Vltavou              Poněšická 1077, 373 41 Hluboká nad Vltavou

                        Jihlava                                     Kosovská 5718/3, 586 01 Jihlava

                        Kamenice                               Korunní 3, 251 68 Kamenice

                        Kroučová                                 U staré šachty 115, 270 54 Kroučová-Řevničov

                        Skuteč                                     Vítězslava Nováka 993, 539 73 Skuteč

                        Velvary                                   Chržínská 640, 273 24 Velvary

                        Vizovice                                  Chrastěšovská 860, 763 12, Vizovice

                        Vlastislav                                Vlastislav 94, 411 14 Vlastislav

                        Zbiroh                                     Pod Parkem 662, 338 08 Zbiroh

V návaznosti na uvedené změny tak Záchranný útvar rozšířil své činnosti také o uskladnění a péči o centrální zásoby Hasičského záchranného sboru České republiky. Jedná se materiál primárně určený k logistické podpoře součástí HZS ČR při provádění záchranných, likvidačních a obnovovacích prací, a dále k plnění úkolů v souvislosti s ochranou obyvatelstva a plnění mimořádných úkolů podle § 3 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o HZS“) na území České republiky.

Základní rozdělení materiálu centrálních zásob:

-           prostředky pro nouzové přežití (ubytování, ošacení, hygiena, stravování),

-           prostředky individuální ochrany (ochranné masky, filtry, obleky…)

-           ochranné pomůcky, dezinfekce

-           prostředky pro odstraňování následků mimořádných událostí (vichřice, povodeň …).

V případě požadavku na využití centrálních zásob při řešení mimořádných událostí se žádost podává na Národní operační a informační středisko MV – GŘ HZS ČR a to cestou krajského operačního a informačního střediska příslušného HZS kraje.

Materiál centrálních zásob lze v případě potřeby využívat rovněž v organizačním řízení, čímž se rozumí činnost související s udržováním a zvyšováním odborné a fyzické způsobilosti hasičů (školení, výcvik), údržbou požární techniky a dalších prostředků požární ochrany a také ostatní činnosti jednotek PO. Organizační řízení zahrnuje též cvičení, instruktážně metodické zaměstnání nebo jiné formy přípravy a výcviku příslušníků HZS ČR a příslušníků, zaměstnanců a členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, členů složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) nebo členů spolků působících na úseku požární ochrany, soutěž v disciplínách požárního sportu nebo disciplínách nebo cvičeních s prvky hasičské, lezecké, potápěčské a záchranářské činnosti a práce na vodě, a dále také veřejnosti přístupná akce sloužící zejména k preventivně výchovné a propagační činnosti v oblasti požární ochrany, IZS a ochrany obyvatelstva nebo jiné akce pro veřejnost umožňující demonstraci činnosti a schopností HZS ČR.

Na výše zmíněnou podporu akce lze z centrálních zásob HZS ČR použít pouze materiál, který nebude spotřebován. O podporu na daný rok je potřeba zažádat vždy do 25. února, v ojedinělých případech nejpozději 30 dní před konáním akce, a to vyplněním a zasláním formuláře „Žádost o podporu akce“.

2024_02_01_Žádost o podporu akce.docx

Pro bližší informace o centrálních zásobách HZS ČR, možnostech jejich využití v operačním i organizačním řízení a způsobu podání žádosti se můžete obrátit na:

Vedoucího oddělení logistické podpory:       plk. Ing. René Skácel, tel.: +420 725 223 225, e-mail: rene.skacel@hzscr.cz

Operační středisko ZÚ HZS ČR:                                                             +420 725 049 723, e-mail: zuh.os@hzscr.cz

vytisknout  e-mailem