HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Skrytá ohniska při požáru skládky u Stašova trápila hasiče dva týdny

Necelé dva dny po oslavách 60 let profesionálních hasičů na Berounsku začal nejdelší hasební zásah v jejich novodobé historii. U obce Stašov začala v neděli 11. září po 11. hodině hořet skládka komunálního odpadu, a to na ploše přibližně 50 x 100 metrů. Vzhledem k bezvětří byl sloup černého kouře viditelný z několika kilometrů. 

mapa.jpg

Po dojezdu hasičských jednotek na místo události a provedení prvotního průzkumu vyhlásil velitel zásahu druhý stupeň požárního poplachu. V první fázi byli k události povoláni profesionální hasiči z Hořovic a Berouna, kterým vyjely na pomoc dobrovolné sbory z Chodouně, Bavoryně, Zdic a Žebráku. Kromě hasebních prací hasiči zároveň rozhrabávali skládku za pomoci ženijního nářadí a likvidovali skrytá ohniska. Pro zajištění potřebné hasební vody bylo na přilehlém rybníku zřízeno čerpací stanoviště.

Majitel zajistil na rozhrnování také bagr, ale z důvodu nedostatečného pracovního rozsahu stroje byla na místo povolána další technika - univerzální dokončovací stroj ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu.

V průběhu zásahu byly na místo povolány další dobrovolné jednotky potřebné na střídání zasahujících hasičů.  Zálohu na stanici Hořovice v té chvíli zajištovala jednotka dobrovolných hasičů z Hostomic a na stanici v Berouně jednotka z Chyňavy. Po celou dobu náročného zásahu byli hasiči vystaveni prašnému prostředí a okolním teplotám kolem třiceti stupňů Celsia, proto velitel zásahu střídal hasiče po patnácti minutách a zajišťoval pitný režim, aby nedošlo k přehřátí jejich organismu. V 16:42 hodin byla nahlášena lokalizace požáru a po dalších třech hodinách se jednotky začaly vracet zpět na základny. Místo požáru hlídala jednotka SDH Bavoryně.

V pondělí 12. září vyjela na skládku těžká technika, kterou si sehnal její provozovatel. Skrápění odtěženého odpadu zajišťovala technika CAS 30 z Berouna. Tato činnost probíhala celý den a večer byl zásah opět přerušen. V průběhu noci z 12. na 13. září oznámil vrátný ze skládky nález nového ohniska o velikosti přibližně 1 x 1 m a zásah pokračoval celou noc. V následujících pěti dnech pokračovalo odtěžování a prolévání odpadu a hledání dalších skrytých ohnisek za pomoci termokamery. V dalších dvou dnech hasební práce neprobíhaly, na místě byl prováděn pouze monitoring. V úterý 20. září při opětovném kontrolním měření termokamerou objevil velitel zásahu další ohniska, a proto na místo opět povolal hasičské jednotky. Dohled v nočních hodinách zajistila jednotka SDH Bavoryně, kterou vystřídala jednotka hasičů ze Svaté.

Ukončení zásahu a předání místa proběhlo v pátek 23. září, tedy třináctý den od nahlášení požáru. Zásah byl pro všechny hasiče velice náročný jak po fyzické, tak po psychické stránce, a to především z důvodu, že nebylo jasné, zda už bylo nalezeno hlavní ohnisko, a tím se složitě odhadoval další vývoj nasazení sil i prostředků.

Za vynaložené úsilí při likvidaci požáru patří velké poděkování všem zasahujícím profesionálním hasičům z jednotek Beroun, Hořovice a Zbiroh i dobrovolným sborům obcí Králův Dvůr, Hostomice, Chyňava, Komárov, Lochovice, Svatá, Tlustice, Zdice, Žebrák, Bavoryně a Chodouň.

kpt. Ing. Mgr. Hynek Černý
HZS Středočeského kraje
ÚO Beroun

vytisknout  e-mailem