HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sedm desítek výjezdů moravskoslezských hasičů od středy kvůli počasí

            Téměř sedmdesátkrát museli od středečního rána 18.7.2018 do čtvrtečního poledne 19.7.2018 vyjíždět profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji kvůli nepříznivému středečnímu počasí, tedy silným dešťům a větru. Především odstraňovali a ořezávali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve (35 výjezdů, počet odstraněných stromů byl vyšší), také čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů (19 výjezdů, součet jednotlivých čerpání byl vyšší) a čistili ucpané kanály, které přinesly lokálně zatopené silnice.

            Hasiči rovněž monitorovali některé toky na beskydské straně kraje, kde hladina vodních toků vystoupila během středy i čtvrtečního rána na první, respektive i druhý stupeň povodňové aktivity.

            Více než polovina zásahů se od středečního rána do čtvrtečního poledne odehrála v okrese Frýdek-Místek (37), o zbytek se podělily další 4 okresy MS kraje – Bruntál (11), ještě méně Karviná, Ostrava-město a Nový Jičín. V okrese Opava nemuseli hasiči dosud vyjet ani jednou.

            Pády stromů ani další události dosud nezpůsobily žádné zranění osob ani žádné větší škody, jen v několika případech se dřeviny opřely o elektrické vedení. Největší škodu tak zřejmě utrpěl ve středu odpoledne „utopený“ osobní automobil Audi s6 Combi ve Frýdlantu nad Ostravicí, jehož řidička si nevšimla zatopeného podjezdu.

            Zasahovaly zde dvě jednotky hasičů (HZS MSK Frýdek-Místek a SDH Frýdlant nad Ostravicí). Řidičce se podařilo včas uniknout, hasiči vozidlo vyprostili z vodní laguny navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat a také pročišťovat kanál.

vytisknout  e-mailem