HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projektový den pro středoškolské studenty.

(15.4.2016) Dne 15.dubna 2016 se na Střední a Vyšší zdravotnické škole ve Zlíně uskutečnil projektový den, zaměřený na Ochranu člověka za mimořádných událostí a běžných rizik (dále jen OČMÚ“).  

HZS Zlínského kraje lektorsky zabezpečil tři stanoviště z celkových deseti. Celkem tak sérií našich přednášek prošlo téměř 200 dětí.

První stanoviště bylo zaměřeno na problematiku rizik působení nebezpečných látek. Studenti se dozvěděli zásady vytvoření improvizované ochrany dýchacích cest a celého těla z materiálů, které má většinou každý k dispozici doma. Následovalo seznámení s dostupnými ochrannými maskami a jejich použitím. Součástí stanoviště byla i prezentace profesionálních prostředků chemické služby, které jsou ve výbavě jednotek požární ochrany při zásazích na nebezpečné chemické látky.

Druhé stanoviště přiblížilo studentům oblast požární prevence. Mohli shlédnout různé druhy přenosných hasicích přístrojů, včetně ukázky jejich praktického použití při likvidaci požáru. Po nich následoval blok zaměřený na autonomní detekci požáru a nebezpečných plynů.

Na posledním „hasičském“ stanovišti byla připravena cisternová automobilová stříkačka profesionálních hasičů z centrální stanice Zlín. Výjezdoví hasiči přiblížili dětem svou práci, vybavení a denní režim na požární stanici.

Podpora implementace výuky OČMÚ na základních a středních školách patří mezi jeden ze základních úkolů profesionálních hasičů. HZS Zlínského kraje působení přímo na školách mezi dětmi a studenty, a to jednak pomocí takových projektových dnů, dále pak s programem Hasík a v neposlední řadě prostřednictvím exkurzí na svých stanicích. Stranou nezůstává ani  nepřímá podpora výuky, tedy pořádání seminářů pro učitele, tvorba učebních a osvětových materiálů..atd.

Autor: por. Ing.  Adam Fuksa - preventivně výchovná činnost

           HZS Zlínského kraje - Krajské ředitelství

vytisknout  e-mailem