HZS Moravskoslezského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči z Ostravska opět zasahovali na polské dálnici

            Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) - z Bohumína a Ostravy-Přívozu - zasahovaly ve čtvrtek 6.10.2016 ráno u nehody dvou polských vozidel Renault a Peugeot (dodávkového typu), která se střetla na polské dálnici A1 zhruba kilometr od česko-polské hranice nedaleko Bohumína. Čeští hasiči, kteří byli u nehody jako první, museli mj. vyprostit řidiče Peugeotu Partner.

            Operační středisko hasičů bylo o nehodě na polské dálnici ve směru z Bohumína na severovýchod (nedaleko obce Gorzyczki) informováno ve čtvrtek před půl sedmou ranní. Do Polska byly na základě dlouhodobé dohody s polskou stranou vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) - ze stanic v Bohumíně a Ostravě-Přívozu.

            Hasiči zabezpečili obě havarovaná vozidla před případným požárem a na únik provozních kapalin na silnici použili nasákavý sorbent. Nehoda si vyžádala zranění dvou osob z Polska a vyproštění jedné z nich, čeští hasiči při jejich ošetřování spolupracovali s polskými zdravotníky. Po příjezdu dvou polských hasičských vozidel místo nehody předali polským kolegům a odjeli na své základny.

            Do těchto míst polské dálnice A1 to mají polské jednotky hasičů mnohem dál než jednotky HZS MSK z Ostravy a Bohumína, které sem mohou rychle dojet po české dálnici D1. Moravskoslezští profesionální hasiči zde u skutečné nehody zasahovali letos již několikrát.

            Například letos v dubnu se nedaleko místa čtvrteční nehody konalo velké mezinárodní cvičení, zaměřené na záchranu osob a odstraňování následků nehody dvou velkých autobusů – tedy s procvičováním spolupráce českých profesionálních hasičů s polskými hasičskými a záchranných složek a polské policie.

            Mezi oběma přilehlými kraji již byla před lety uzavřena dohoda o vzájemné pomoci u mimořádných událostí, požárů, dopravních nehod či jiných zásahů. Pomoc hasičů druhé strany je využívána nejčastěji tam, kde to mají k místu události blíž než domácí jednotky hasičů.

Odkazy do noveho okna

DNdalnicePolskovyprosteni (1)

DNdalnicePolskovyprosteni (1) 

Detailní náhled

DNdalnicePolskovyprosteni (2)

DNdalnicePolskovyprosteni (2) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem