HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionální hasiči absolvovali další specializační zdravotnický kurz

(05.12.2023) Tématem byla nejen první pomoc či řešení úrazových stavů, ale i porod v terénu. 

Příslušníci Hasičského záchranného sboru ČR z Jihomoravského a Zlínského kraje absolvovali v minulých týdnech další specializační kurz s názvem Neodkladná zdravotnická pomoc (NZP), který se uskutečnil opět u Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje v Zařízení Tišnov. Celkem 12 výjezdových hasičů tento náročný kurz absolvovalo jako nadstavbu k pravidelné odborné přípravě se zaměřením na poskytování předlékařské první pomoci u mimořádných událostí.

Pod vedením zkušených instruktorů kurzisté získali hlubší znalosti v oblastech jako je stavba a funkce lidského těla, práce s prostředky pro poskytování první pomoci, systematický přístup při řešení akutních úrazových i neúrazových stavů, provádění kardiopulmonální resuscitace, spolupráce se ZZS, třídění raněných při hromadném postižení zdraví a dalších. Samostatný blok byl věnován také zdravotnické psychologii a správné komunikaci se zraněnými.

11.jpg
 

Kromě teoretické přípravy byl velký důraz kladen zejména na praktické poskytování první pomoci při komplexních modelových situacích zaměřených na nejrůznější oblasti poskytování první pomoci v rámci úrazových i neúrazových stavů. Součástí kurzu byla rovněž výuka a exkurze v sídle Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje a rovněž 12-ti hodinovou stáž „v ostrém provozu“ s posádkami ZZS.

Kurz byl letos v rámci JHM a ZLK v pořadí již druhý, přičemž specifikum toho současného bylo, že všichni kurzisti byli vybráni z řad hasičů-lezců, kteří se u zásahů častěji dostávají do situací, kdy je poskytování neodkladné zdravotnické pomoci primárně na nich. Jde například o situace, kdy se pomocí lezeckých prostředků dostanou ke zraněné osobě například na lešení či jiných konstrukcích ve výškách, na skalách, nebo třeba v jeskyních.

2.jpg
 

Absolvováním těchto specializačních kurzů, včetně náročné závěrečné zkoušky, splnilo letos celkem 24 profesionálních hasičů z řad HZS JHM a HZS ZLK nutnou podmínku pro zařazení mezi hasiče-zdravotníky. Jejich počty se tak tímto v obou krajích navýšili, což povede k ještě lepšímu a efektivnějšímu poskytování neodkladné první pomoci příslušníky jednotek HZS JHM a HZS ZLK při zásazích, u nichž bude ohrožen lidský život či zdraví.

Autor: kpt. Ing. Tomáš Bártek, specialista v oblasti IZS a řízení jednotek požární ochrany HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem