HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Před deseti lety zničily plameny národní kulturní památku chatu Libušín

(04.03.2024) První březnový víkend jsme si připomněli 10. výročí požáru chaty Libušín v lokalitě Pustevny na Vsetínsku. 

K požáru horské chaty Libušín v Moravskoslezských Beskydech došlo 3. března 2014. Na likvidaci požáru se podílelo celkem 13 profesionálních a dobrovolných jednotek PO ze Zlínského a v rámci mezikrajské pomoci také z Moravskoslezského kraje. Celkem u požáru zasahovalo 96 hasičů.

Horská chata Libušín byla postavena v letech 1897 až 1899 díky iniciativě turistického spolku Pohorská jednota Radhošť na horském sedle zvaném Pustevny ve výšce 1018 m nad mořem, nedaleko vrcholu Radhošť.

Chata Libušín byla společně se sousední chatou Maměnkou postavena podle návrhů architekta Dušana Jurkoviče a sloužila jako turistická jídelna. V letech 1995 až 1998 prošla rekonstrukcí, po jejímž dokončení se objekt stal Národní kulturní památkou ve správě Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Krátce po půlnoci dne 3. března 2014 přijal operátor Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje první oznámení o požáru chaty Libušín na samotě Pustevny. Událost byla převzata k řešení krajským operačním střediskem HZS Zlínského kraje. K hlášenému požáru se začaly sjíždět jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů a byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachu. Zásah velmi komplikoval silný jihovýchodní vítr, kvůli kterému se požár rychle šířil a ohrožoval i objekty v blízkém okolí.

Vyšetřovatel hasičů z Územního odboru Vsetín se na místo události dostavil v době, kdy ještě probíhaly hasební práce a zajistil prvotní zadokumentování rozsahu požáru. Poté se na místo dostavil krajský vyšetřovatel zjišťování příčin požárů krajského ředitelství HZS Zlínského kraje. V ranních hodinách 3. března 2014 byl sestaven tým složený z příslušníků HZS ZLK a Služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. Následovalo detailní zadokumentování místa požáru pořízením fotografií, videozáznamů a sférických snímků s využitím výškové techniky. K ohledání místa požáru byl také použit služební pes pro vyhledávání přítomnosti akcelerantů hoření.

Ke zjištění informací vedoucí k určení příčiny vzniku požáru byl dále využit technik odboru kriminalistické techniky a expertíz Policie ČR Brno na prověření elektrické instalace objektu, revizní technik spalinových cest a soudní znalec v oboru stavebnictví, specialista v oblasti domovních komínů a komínových systémů. Na místě požáru byla odebrána řada chemických vzorků a věcných stop včetně zuhelnatělých zbytků po vymetení spalinové cesty a samotné komínové vložky z komína od kachlových kamen umístěných v Jurkovičově sálu. V rámci šetření byly provedeny komínové zkoušky ke zjištění těsnosti spalinové cesty. Byl stanoven předpokládaný prostor vzniku požáru a byly prověřovány dvě možné příčiny vzniku požáru – úmyslné založení požáru neznámým pachatelem a příčina spojená se stavem a užíváním topidla a spalinové cesty.


Vyšetřovatelé hasičů vyloučili úmyslné založení požáru a dále i skutečnost, že by za vznik požáru mohla závada na elektroinstalaci. Místem vzniku požáru určili vyšetřovatelé těleso komína. Škoda způsobená požárem byla vyčíslena na 80,5 milionu korun.

Autor: por. Mgr. Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje

Uložit vše jako ZIP soubor

vytisknout  e-mailem