HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražští hasiči spolupracují s pyrotechnickou službou Útvaru pro ochranu ústavních činitelů PČR při likvidaci požáru tlakových lahví usměrněným výbuchem

Dne 26.05.2017 se příslušníci HZS hl. m. Prahy, ve spolupráci s pyrotechnickou službou Útvaru pro ochranu ústavních činitelů PČR, účastnili společného instruktážně metodického zaměstnání ve vojenském výcvikovém prostoru Jince. Náplní zaměstnání bylo zejména praktické ověření likvidace tlakových lahví usměrněným výbuchem.

2 HZSP_19.jpg


Hlavním cílem spolupráce je nalezení alternativního způsobu, který by umožnil bezpečným a kontrolovaným způsobem řešení skupiny zásahů s přítomností tlakových lahví vystavených požáru nebo s probíhající termickou reakcí uvnitř tlakové lahve. Princip řešení spočívá v aplikaci usměrněné výbušniny na tělo lahve a řízeném odpalu z bezpečné vzdálenosti. Usměrněná exploze vytvoří v tlakové lahvi otvor, který zajistí snížení tlaku a eliminaci samovolného roztržení.

1 HZSP_14-2.jpg


Květnové zaměstnání bylo pokračováním předchozí spolupráce a sloužilo zejména k ověření jevů, které vznikají po řízeném odpalu a vytvoření scénářů pro použití metody jednotkami PO.

Kompletní fotogalerii najdete na https://goo.gl/photos/aRQjZCQRxvdVNWQq9

vytisknout  e-mailem