HZS hlavního města Prahy  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražští hasiči se zúčastnili mezinárodního cvičení v rámci projektu EURO-MED-REACT v moldavském Kišiněvu

V pondělí 10. července 2023 po 6. hodině ráno vyrazil tým pražských hasičů do moldavského Kišiněvu na mezinárodní cvičení v rámci projektu EURO-MED-REACT. Mezinárodní cvičení má několik scénářů a pražští hasiči společně s chemickou laboratoří Kamenice z HZS Středočeského kraje zajišťovali modul chemické, biologické, radiologické a jaderné detekce včetně odběru vzorků.
EURO-MED-REACT je nový projekt financovaný Evropskou unií, jehož cílem je sladit politiky evropských zemí s politikou Evropské unie v oblasti civilní ochrany a krizového řízení prostřednictvím řady cvičení v letech 2022 a 2023. Tento projekt slouží jako včasná reakce na stupňující se potřebu posilnění civilní ochrany a snížení chemických, biologických, radiologických a jaderných (CBRN) hrozeb.
Ve středu kolem 5. hodiny ranní tým překročil rumunsko-moldavskou hranici, dopoledne dorazil na místo určení, postavil základnu a odpoledne proběhlo první nasazení týmu dle scénáře. Během všech nasazení tým zasahoval u simulované dopravní nehody s přítomností radioaktivního zářiče, evakuoval tábor a také evakuoval zraněné osoby z nebezpečné zóny do dekontaminační linky s odběrem vzorků a následnou analýzou.
Celé cvičení proběhlo bez problémů, ve čtvrtek 13. bylo oficiálně ukončeno a v sobotu se všichni vrátili v pořádku domů.

https://photos.app.goo.gl/nqoNoLdsfaphhofk9

vytisknout  e-mailem