HZS Středočeského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pražské metro zažije velké cvičení a Středočeši budou u toho

V noci z 21. na 22. října 2014 se desítky hasičů, policistů a zdravotníků sejdou při společném cvičném zásahu v prostorách pražského metra, konkrétně ve stanici Anděl, Smíchovské nádraží a Karlovo náměstí. Na taktické úrovni se cvičení zúčastní celkem 625 cvičících, 94 kusů techniky základní a 31 kusů techniky speciální. Cvičení bude probíhat v nočních hodinách, tedy v době, kdy není metro v provozu, aby nemuselo dojít k omezení dopravy.  

Jak informovala kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí MV- generálního ředitelství HZS ČR, cvičení „vypukne“ 22. 10. 2014 kolem 01:00 hodiny. „Ve stanici metra Anděl dojde k teroristickému útoku. Členové teroristické skupiny rozbijí na nástupišti skleněnou lahev s nebezpečnou chemikálií. Ve stanici metra i ve vlakové soupravě budou cestujících i personál, v bezprostřední blízkosti rozptýlené látky začnou padat a omdlévat. Vznikne panika…“ Do akce bude zapojeno celkem 90 figurantů z odborných škol a zasahujících složek IZS, kteří budou představovat raněné a zemřelé. Hlavním cílem cvičení je procvičit spolupráci složek IZS a dalších subjektů a koordinaci společného zásahu po provedení chemického útoku v metru.

„Nic neprověří teorii napsanou na papíře v typové činnosti tak, jako samotná praxe. V rámci cvičení se chceme zaměřit hlavně na záchranu osob, poskytnutí zdravotní péče všem zraněným, na identifikaci a likvidaci nebezpečné látky a na nakládání s oběťmi útoku. Z časových důvodů nebudeme v rámci cvičení procvičovat dekontaminaci prostor metra“ říká ke cvičení jeho velitel pkl. Ing. Oldřich Klegr z HZS hl. m. Prahy.

Do cvičení jsou zapojeni také hasiči ze Středočeského kraje, konkrétně jedenáct ze stanice HZS Mělník a další z Chemické laboratoře Kamenice. Mělničtí hasiči vyjedou s technikou CAS 32 Tatra 815, protiplynovým automobilem Iveco, kontejnerovým automobilem Actros, stanovištěm na dekontaminaci osob, dekontaminačním přívěsem a velitelským automobilem Škoda Yeti.

„Chemická laboratoř Kamenice bude zasahovat přímo v oblasti metra, kde bude provádět měření koncentrací nebezpečné látky. Mělničtí hasiči budou zajišťovat dekontaminaci zasažených osob, které budou přicházet nebo budou transportováni do Thomayerovi nemocnice. Právě zde bude postavena kompletní dekontaminační linka, ve které bude možno vidět činnost a funkci naší techniky na dekontaminaci,“ přibližuje úlohu středočeských hasičů mjr. Ing. Martin Legner.
 

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
 

vytisknout  e-mailem