Servisní a opravárenské zařízení HZS ČR  

Přejdi na

Chráníme vaše životy, zdraví a majetek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pracoviště centrálních zásob

Pracoviště centrálních zásob je samostatné pracoviště přímo podřízené řediteli Servisního a opravárenského zařízení HZS ČR.

Centrálními zásobami se rozumí movitý majetek s výjimkou výbušnin, v příslušnosti hospodaření organizační složky státu Ministerstvo vnitra, kterým disponuje generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Zahrnuje materiál potřebný k odstraňování následků mimořádných události, materiál a prostředky pro nouzové přežití obyvatelstva, prostředky individuální ochrany a ochranné pomůcky.

Centrální zásoby jsou primárně určeny v operačním řízení k logistické podpoře součástí HZS ČR při provádění záchranných, likvidačních prací a obnovovacích prací, plnění úkolů v souvislosti s ochranou obyvatelstva a plnění mimořádných úkolů podle § 3 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů na území České republiky. O použití centrálních zásob mimo území České republiky rozhoduje generální ředitel HZS ČR.

Materiál centrálních  zásob lze využít v organizačním řízení k  činnostem vedoucím  k  dosažení stálé organizační, technické a odborné způsobilosti sil a prostředků požární ochrany k plnění úkolů jednotek požární ochrany (dále jen „jednotky PO“). Jedná se o činnost související s udržováním a zvyšováním odborné a fyzické způsobilosti hasičů při školení, výcviku, údržbě požární techniky a dalších prostředků požární ochrany a také ostatních činností jednotek PO (práce a služby související se základní náplní jednotek PO) apod.

V rámci  organizačního řízení lze využít podporu pro cvičení, instruktážně metodické zaměstnání nebo jiné formy přípravy a výcviku příslušníků HZS ČR a příslušníků, zaměstnanců nebo členů složek integrovaného záchranného systému (dále jen „IZS“) nebo členů spolků působících na úseku požární ochrany, soutěž v disciplínách požárního sportu nebo disciplínách nebo cvičeních s prvky hasičské, lezecké, potápěčské a záchranářské činnosti a práce na vodě. Dále také pro veřejnosti přístupné akce sloužící zejména k preventivně výchovné a propagační činnosti v oblasti požární ochrany, IZS a ochrany obyvatelstva nebo jiné akce pro veřejnost umožňující demonstraci činnosti a schopností HZS ČR. 

vytisknout  e-mailem