HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár zcela zničil stodolu u rodinného domu v Mlázovicích na Jičínsku

Při zásahu došlo k lehkému zranění dobrovolného hasiče.  

   V neděli 2.10. v půl sedmé ráno byl na operační středisko Královéhradeckých hasičů nahlášen požár stodoly v obci Mlázovice na Jičínsku. K události vyjely tři jednotky profesionálních hasičů a dále pět jednotek hasičů dobrovolných.
   Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár částečně zděné dřevené stodoly s půdorysem o rozměrech zhruba třicetkrát deset metrů. Stodola byla přímo napojena na rodinný dům a hrozilo bezprostřední nebezpečí rozšíření požáru tímto směrem. Na místě se zdržovala starší obyvatelka domu a její rodinní příslušníci, kteří naštěstí byli nezranění. Projevovali ovšem znaky akutní stresové reakce a proto si velitel zásahu na místo vyžádal psychologickou intervenci. Hasiči neprodleně zahájili hašení, k čemuž využili celkem osm proudů vody. Další vodu průběžně kyvadlově doplňovali z nedalekého koupaliště a po celou dobu tak hasili nepřerušovaně.
   Díky intenzivnímu hašení a správně zvolené taktice zásahu se hasičům podařilo po necelé hodině získat nad požárem kontrolu a zabránili jeho rozšíření na obytnou budovu a také dílnu.  Přesto měli i nadále plné ruce práce, protože bylo třeba provést dohašovací, likvidační a uklízecí práce. Požár stodolu zcela zničil, došlo k prohoření a propadnutí střechy i stropů. Hasiči rozebírali zbylé stropní konstrukce, vyklízeli uskladněnou slámu, dřevo a zemědělského nářadí. Po úplném dohašení hasiči předali objekt k dalšímu užívání její majitelce a začali se rozjíždět zpět na stanice,  na místě požářiště zůstala na dohlídku až do odpoledních hodin pouze místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z Mlázovic.        Při zásahu došlo k lehkému popálení obličeje jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů, ovšem zranění nebylo vážné a vyžádalo si pouze ošetření na místě události. Vzniklá materiální škoda byla předběžně vyčíslená na jeden milion korun. Příčina požáru je v šetření, mohlo se jednat o závadu na elektroinstalaci, nebo nedbalost při zacházení s elektrickým zařízením.        

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)
Foto: SDH Lázně Bělohrad

Odkazy do noveho okna

Mlázovice6

Mlázovice6 

Detailní náhled

Mlázovice5

Mlázovice5 

Detailní náhled

Mlázovice4

Mlázovice4 

Detailní náhled

Mlázovice3

Mlázovice3 

Detailní náhled

Mlázovice2

Mlázovice2 

Detailní náhled

Mlázovice1

Mlázovice1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem