HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár zámku v Horním Maršově: Hasiče vystřídali na požářišti vyšetřovatelé

Vyšetřovatelé hasičů mají nyní za úkol ohledat požářiště a zajistit stopy, které by mohly vést k odhalení příčiny vzniku požáru. 

Aktualizace 20. 8. 2018 15:00 hod

Vyšetřovatelé ukončili ohledání požářiště v objektu bývalého zámku v Horním Maršově v pondělí po poledni. Na místě zajistili několik stop, které budou předány laboratoři Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Zde budou stopy podrobeny chemické expertíze.

Na základě poznatků nashromážděných na místě události vyloučil vyšetřovatel hasičů fakt, že by mohla být příčinou požáru technická závada. V tuto chvíli se jako nejpravděpodobnější vyšetřovací verze jeví úmyslné jednání, případně nedbalostní jednání.  

______________________________________________________________________________________________________

20. 8. 2018 11:00 hod

Od pondělního dopoledne se po objektu bývalého zámku v Horním Maršově, který byl v neděli zničen požárem, pohybují vyšetřovatelé. Požářiště je již vychladlé a aktuální stav budovy umožňuje pohyb osob, aniž by hrozilo nebezpečí zřícení ohořelých konstrukcí.

Na místě je vyšetřovatel příčin požárů hasičů i kriminalisté Policie ČR se speciálně vycvičeným psem, který je schopen detekovat stopy po akcelerantech hoření. Pokud dojde k zajištění konkrétních vzorků a stop, budou odeslány do laboratoře, kde budou podrobeny chemické expertíze. Na místě stále zůstává místní jednotka dobrovolných hasičů z Horního Maršova, která držela celou noc dohlídku nad požářištěm. 

Požár zachvátil objekt bývalého barokního zámku v Horním Maršově v neděli 19. 8. před 5. hodinou ranní. Na místě v průběhu dne zasahovalo celkem dvanáct jednotek požární ochrany. Likvidace požáru byla velitelem zásahu ohlášena v 17:35 hod. Více informací o nedělním zásahu hasičů najdete v článku ZDE. 

Martina Götzová, tisková mluvčí
FOTO: HZS Královéhradeckého kraje

Pohled na požárem zničený objekt býbvalého zámku v Horním Maršově: 

P Zámku H. Maršov (40).jpg

vytisknout  e-mailem