HZS Královéhradeckého kraje  

Přejdi na

Předcházíme rizikům


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár ve výrobní hale způsobil škodu za 1,5 milionu korun

Čtyři jednotky hasičů byly v neděli 8. června 2014 vpodvečer přivolány k požáru ve výrobní hale závodu v obci Nové Kocbeře na Trutnovsku.  

Firma se specializuje na výrobu plastových dílů zpevněných skelnými vlákny na nákladní vozidla s využitím různých technologií.
Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 18:42 hodin. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a Trutnova, dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné a Hajnice celkem se sedmi zásahovými vozidly. Požár v části výrobní haly, kde se prováděla strojní výroba laminátu, se snažili ještě před příjezdem hasičů likvidovat sami zaměstnanci několika ručními hasicími přístroji. Požár dostali pod kontrolu až hasiči krátce po 19. hodině. Na hašení museli kvůli chemickým látkám určených k výrobě použít pěnu. Následně ochlazovali halu a zkontrolovali střešní konstrukci, u které došlo k popraskání skel světlíků. Požár zlikvidovali v 19:52 hodin. Požár zničil vybavení části haly, včetně technologií.
Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 1,5 milionu korun. Uchráněné hodnoty na zařízení a vybavení pracovišť v dalších částech haly činí 15 milionů korun. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení chemické látky na podlaze haly. K tomu došlo odpojením pryžové hadice stříkacího zařízení s látkou peroxan, která se používá na vystříkávání forem. Látka vytekla na zem a v kontaktu s papíry znečištěných zbytky barev došlo k chemické reakci a vznícení. Peroxan je chemická látka, která s dotekem s hořlavým materiálem může způsobit požár. Při požáru se mohou za určitých podmínek uvolnit jiné jedovaté látky. Při požáru nebyl nikdo zraněn.
 
Foto: stanice Trutnov
Odkazy do noveho okna

14-06-08 Nové Kocbeře (1)

14-06-08 Nové Kocbeře (1) 

Detailní náhled

14-06-08 Nové Kocbeře (2)

14-06-08 Nové Kocbeře (2) 

Detailní náhled

14-06-08 Nové Kocbeře

14-06-08 Nové Kocbeře 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem