HZS Zlínského kraje  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Požár sauny byl včas ohlášen. Škody byly minimální.

(28. 11. 2015) Včera večer zasahovali hasiči u požáru sauny v obci Zubří v okresu Vsetín. 

Vznikající požár v sauně rodinného domu v obci Zubří, v ulici Na Hůrce, byl hasičům oznámen dne 27.11. v 18:50 hodin. Operační důstojník vyhlásil požární poplach profesionálním hasičům ze stanice Valašské Meziříčí, jednotce Hasičského sboru města Rožnov pod Radhoštěm, a jednotkám dobrovolných hasičů obcí Zubří a Zašová. K požáru vyjelo celkem šest cisternových automobilových stříkaček.

Hasiči při příjezdu zjistili, že se kouří z přízemní stavby sauny, která je celá ze dřeva. Kouřící objekt je v blízkosti rodinného domu. Hasiči začali hledat ohnisko požáru, protože nebyly vidět plameny. Začali proto s postupným rozebíráním konstrukcí, aby zjistili původ kouře. Místo se jim podařilo najít u komína.

Majitel vyšetřovateli hasičů sdělil, že odpoledne zatopil v sauně. Po nějaké době zjistil, že z konstrukce střechy přízemního domku začíná vycházet kouř. Začal vodou ochlazovat dřevěnou stěnu. Jeho žena informovala o vznikajícím požáru operační středisko hasičů ve Zlíně.

Vyšetřovatel hasičů prohlídkou místa požáru zjistil, že ohnisko požáru je v těsné blízkosti komína. Majitel nepředložil vyšetřovateli doklad o kontrole komína.

Příčinou vzniku požáru byla nedostatečná vzdálenost hořlavých konstrukcí od komína, kdy pravidelným používáním sauny došlo k ztrátě vlhkosti ve dřevě a při následném dodání tepla od komína k jeho skrytému hoření.

Škoda způsobená požárem byla stanovena v předběžné výši 70 000 korun. S ohledem na blízkost ostatních staveb byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 3 000 000 korun.

Upozorňujeme vlastníky staveb, že kontrolu komína musí provést odborně způsobilá osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Pokud je na komín napojen spotřebič na pevná paliva s výkonem do 50 kW, musí se provést kontrola podle platného právního předpisu jednou za rok. U spotřebičů s výkonem vyšším dvakrát za rok.

Topná sezóna už dávno začala. I tak doporučujeme majitelům staveb, aby si překontrolovali vzdálenost hořlavých konstrukcí stavby od komína, která má být 50 milimetrů v případě, že je komín vyzděný z obyčejných cihel. U stavebnicových systémů různých výrobců se vychází z údaje zatřídění spalinové cesty, které je označeno na povinném identifikačním štítku. Tento údaj je na konci označení za písmenem O nebo G. Pokud budou zjištěné vzdálenosti menší, zajistěte si co nejdříve opravu.

Autor:     nprap. Roman Žemlička – HZS Zlínského kraje

vytisknout  e-mailem